Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de la Virgen de la Peña
(Sepúlveda, Segòvia)

41º 18,126'N ; 3º 45,032'O   
Temple construït l'any 1144. Manté força semblances amb el de Sant Salvador. Està prop d'un mirador que ofereix unes sensacionals vistes sobre el riu Duratón.


Està format per una única nau acabada en un absis semicircular. Aquest va ser mutilat al construir-se un cambril en època barroca. Encara es pot observar part de la decoració exterior, on trobem unes columnes adossades, amb els seus capitells esculpits i un parell de línies d'imposta. La superior està decorada amb motius florals, mentre que la inferior té un escacat. Encara es poden observar fragments de les finestres de mig punt, que originàriament il·luminaven l'absis.


En la part superior del tambor absidial torbem una motllura esculpida, que es recolza en mènsules decorades amb figures humanes, animals, motius vegetals i geomètrics.

Mènsules i capitells de l'absisMènsules i capitells de l'absis

 


Interiorment l'espai de l'absis l'ocupa un gran retaule barroc, on es venera la imatge de la Verge de la Penya, una talla romànica de fusta policromada del segle XII.


La nau està dividida en tres trams, coberta amb volta de canó reforçada amb arcs torals. Aquests es recolzen en columnes adossades i que tenen els capitells esculpits.


El més interessant d'aquest temple és però la portalada d'accés.


Està formada per tres arquivoltes ricament decorades. La més exterior té motius vegetals esculpits. En la segona es representen els vint-i-quatre ancians de l'Apocalipsis, tot i que en aquest cas només hi ha vint-i-tres. En el centre trobem esculpida la mà de Déu. La primera està esculpida amb sis àngels i envolta a un interessant timpà. És un dels pocs que trobem a la província de Segòvia.

Detall portalada

Detall arquivoltes amb els anciansDetall arquivoltes amb els ancians

La mà de Déu i els ancians de l'Apocalipsi

 

 


En el centre del timpà trobem representat a un pantocràtor amb una mandorla romboidal. L'envolta el tetramorf, amb la curiositat que els evangelistes tenen ales.


El dintell també està esculpit. L'espai central l'ocupa un crismó flanquejat per dos àngels. A la dreta del crismó podem veure a Sant Miquel pesant les ànimes i a l'esquerra una cavaller lluitant amb un drac.


L'arquivolta central es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits amb figures humanes i animals fantàstics.

Capitell de la portaladaCapitell de la portalada


A banda i banda de la portalada trobem dues columnes adossades amb els capitells ricament esculpits. Podem veure diverses figures humanes i un cavaller lluitant amb una bèstia.

Capitell amb figures humanesCapitell amb figures humanes

Capitell amb un cavaller lluitant amb una bèstia


Completa la decoració de la portalada un fris d'arcs polilobulats acabatas en mènsules esculpides amb figures humanes. A l'interior dels arcs podem trobar bèsties ferotges i també figures humanes.

Arcs polilobulatsArcs polilobulats

Arcs polilobulats


El porxo que protegeix la portalada va ser totalment reformat en el segle XVI i els arcs es van tancar amb reixes de ferro.


En el mur oest trobem una altra porta, en aquest cas molt senzilla. Està formada per un arc de mig punt adovellat, que està protegit per un guardapols esculpit amb motius vegetals. 


La torre campanar està situada junt al presbiteri, en el mur nord, però separada del temple. Té planta quadrada i està dividida en tres trams mitjançant dues línies d'imposta. En el més inferior trobem dos grans arcs de mig punt cecs, sobre els que hi ha una petita finestra. Aquesta està protegida per un arc de mig punt, que  es recolza en petites columnes. En el tram superior trobem tres files d'arcs de mig punt en cadascun dels murs. En les dues fileres superiors els arcs estan decorats amb arquivoltes, que es recolzen en columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals.

Torre campanar         Torre campanar


La teulada del temple està recolzada en mènsules esculpides, algunes d'elles molt deteriorades.


Les que trobem en el mur nord han patit menys les inclemències del pas del temps.

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpides


En l'interior del temple també trobem una talla d'un Crist Crucificat. 


Prop del temple vaig poder observar alguns elements decoratius d'època romànica incrustats en els murs de les cases. Es probable que siguin fragments de l'antic porxo romànic o de l'absis. 

Detalls escultòrics en cases particularsDetalls escultòrics en cases particulars