Castella i Lleˇ - ProvÝncia de Seg˛via


EsglÚsia de la Trinidad
(Seg˛via)

40║ 57,074'N ; 4║ 7,340'O   
╔s un dels temples mÚs antics de la ciutat, ja existia en Ŕpoca visigoda i durant l'Ŕpoca Órab era un dels dos temples on es podia celebrar el culte cristiÓ. D'aquest temple gairebÚ no en queda res, nomÚs part de la seva capšalera junt al p˛rtic del mur sud. El temple actual Ús de la primera meitat del segle XII.


El temple Ús d'una sola nau acabada en un absis semicircular. EstÓ coberta amb volta de canˇ, dividida en quatre trams mitjanšant tres arcs torals. L'absis estÓ decorat internament per una galeria d'arcs cecs. Els capitells dels arcs estan ricament decorats amb motius entrellašats, vegetals i animals. En el central podem veure un pantocrÓtor. Per sobre d'aquesta galeria, emmarcades entre dues lÝnies d'imposta decorades,  trobem tres finestres de doble esqueixada que tenen arquivoltes amb els capitells ricament esculpits.


El temple tÚ dues portalades. La dels peus de la nau Ús molt mÚs senzilla. EstÓ formada per dos arquivoltes en gradaciˇ. Estan sustentades per columnes llises amb els capitells esculpits amb animals. Un senzill guardapols ressegueix les arquivoltes. Sobre la porta hi ha un gran finestral de mig punt decorat amb una arquivolta recolzada en capitells que segueixen el mateix estil que els de la porta.


En el mur sud trobem l'altra porta del temple. Aquesta estÓ protegida per un porxo que tÚ els capitells esculpits amb motius vegetals, excepte el mÚs proper a les restes de l'antic temple. En ell podem trobar esculpida una cara.

La porta estÓ formada per dos arquivoltes recolzades en capitells ricament esculpits. Sˇn els mÚs interessants de l'exterior del temple.

Detall capitells de la portalada sudDetall capitells de la portalada sud

En un d'ells podem veure representada l'escena de la Visitaciˇ. Els mÚs exteriors estan decorats amb entrellašats, entre els que podem veure animals i figures humanes. L'altre capitell estÓ decorat amb animals fantÓstics.

Detall capitell de la portaladaDetall capitell de la portaladaDetall capitell de la portaladaDetall capitell de la portalada

La torre campanar segueix la tendŔncia normanda i tÚ forma rectangular. TambÚ va complir funcions defensives.

L'any 1513, don Pedro del Campo i la seva dona do˝a Francisca van construir una capella com a panteˇ familiar. EstÓ situada just al davant de la porta del mur sud. S'accedeix a ella a travÚs d'un bonic arc decorat amb estil g˛tic isabelÝ. Dins d'aquesta capella podem trobar actualment una gran pila baptismal romÓnica.

Malauradament no puc oferir mÚs imatges de l'interior del temple, ja que la guia que ensenyava el lloc no em va permetre fer-ne sense l'autoritzaciˇ del capellÓ, que no es trobava al temple i per tant no vaig poder preguntar-li. ╔s un llÓstima, ja que va ser la ˙nica esglÚsia de la provÝncia, a banda de la catedral, on no vaig poder fer fotos.