Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Miguel Arcángel
(Sotosalbos, Segòvia)

41º 2,075'N ; 3º 56,594'O   
Temple edificat a principis del segle XI, quan s'alça la capçalera plana, que té un arc triomfal de ferradura. La resta del temple es va construir en el segle XIII.


L'església es va construir en dos fases. En la primera es va construir la capçalera plana. Es creu que va ser edificada en el segle XI, tot i que algunes fonts la daten en època pre-romànica.


L'interior de l'absis conserva gran part decoració pictòrica, tot i que en algunes parts està molt deteriorada. En la part central encara es poden veure les traces de la mandorla i al Crist en Majestat. l'envolten els símbols dels quatre Evangelistes. 


El que millor ha superat el pas dels segles és el de Sant Lluc, representat per un bou alat.


En el mur nord, es conserva part de l'apostolat, tot i que molt fragmentat. S'observen caps nimbats dins d'arcs lleugerament apuntats.

Probablement en el segle XIII, es quan es construeix la nau, posteriorment reformada,  i la torre campanar, adossada al mur nord de la capçalera. Té planta quadrada i tres pisos d'alçada. En el segon trobem una parella d'arcs cecs en cada costat, amb una fina arquivolta que els decora. En el tercer s'allotjaven les campanes, però amb el pas dels segles es deuria enfonsar i es va cobrir a mitja alçada amb una coberta a quatre aigües.  


Però el més destacat de l'església és el seu esplèndid porxo d'entrada. Està format per set arcs, més el d'entrada. Els tres que hi ha en el costat esquerre són apuntats, mentre que els quatre del costat dret són de mig punt. Tots ells es recolzen en columnes dobles amb els capitells ricament esculpits.


En els capitells del costat dret trobem representats serps, dimonis, cavallers lluitant, l'Adoració dels Tres Reis.

Capitell de l'AnunciacióCapitell amb serps i dimonis

Capitell de l'Adoració dels ReisCapitell de l'Adoració dels Reis

Capitell amb lluites entre cavallersCapitell amb lluites entre cavallers

Capitell amb bèsties salvatgesCapitell amb bèsties salvatges


En el costat esquerre els capitells tenen esculpits grius amb caps humans, cavalls alats i altres bèsties enmig d'un món vegetal. 

Capitell amb cavalls alatsCapitell amb animals i motius vegetals

Capitell amb griusCapitell amb grius


Les dues portes d'accés al porxo tenen arquivoltes esculpides amb motius en zig-zag.


També té les mateixes característiques la finestra geminada que hi ha en el mur oest del porxo.

Finestra porxo


Però no són aquestes les úniques sorpreses amb que compta aquest porxo. Són molt interessants les escultures que podem trobar en la part interior dels arcs cecs que hi ha sota la cornisa de la teulada. Es poden veure caps humans, escenes de la vida quotidiana, animals, flors,... Juntament les mènsules i les metopes formen un conjunt sensacional i molt ben conservat. 

Cornisa del porxoCornisa del porxo

Cornisa del porxoCornisa del porxo

Cornisa del porxoCornisa del porxo

Cornisa del porxoCornisa del porxo


La porta s'obre en el mur sud, protegida per la galeria porxada. Està formada per tres senzilles arquivoltes. La central es recolza en dues columnes. Els seus capitells tenen esculpides  sirenes amb doble cua i uns lleons mossegant a una figura humana.


En el sector nord-oest del temple es conserva una interessant pica baptismal decorada amb gallons. El fust està ricament esculpit amb motius entrellaçats i vegetals.


La part interior està decorada amb petits arcs cecs.