Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de Nuestra Señora de las Vegas
(Requijada, Segòvia)

41º 6,965'N ; 3º 50,780'O   
Temple edificat a finals del segle XI o principis del XII amb una sola nau acabada en una capçalera plana per l'exterior, però amb forma semicircular per la part interior. En el segle XIII se li van afegir dues naus pel costat nord i una torre campanar. 


Així doncs el temple actual té tres tres naus, dividides en dos trams. La poca longitud de les naus fan que la planta sigui pràcticament quadrada. Les tres naus tenen coberta de fusta: la central a dues aigües i les laterals a una. Totes tres naus estan capçades a l'est amb un absis semicircular per la part interior. Externament els dos absis laterals tenen aparença plana, mentre que el central també manté la forma semicircular. Aquest absis és totalment llis i només trenquen la uniformitat del cilindre absidal tres finestres en forma d'espitllera.


L'absis del costat sud, el que correspon a l'església antiga, té una petita finestra de mig punt amb guardapols i una arquivolta que es recolza dos columnes amb els capitells esculpits.


Sobre l'absis del costat nord s'alça la torre de campanar. L'any 1756 es va haver de demolir i reconstruir la part superior de la torre, doncs amenaçava ruïna.


En la part inferior trobem una interessant finestra que té una certa reminiscència al porxo de  l'església de sant Miquel Arcàngel de Sotosalbos. Està formada per dues arquivoltes. La exterior està decorada amb ziz-zag, mentre que la interior és llisa. Aquesta es recolza en dos columnes amb els capitells esculpits amb caps humans. Com succeeix en la majoria d'esglésies de la província, el més interessant és la galeria porxada. Està adossada al mur sud i la formen set arcs, distribuïts de la següent manera: tres en el costat esquerre de l'arc  d'accés i quatre a la seva dreta. Els capitells del costat dret estan força deteriorats. En els capitells s'han representat aus picant-se les potes, centaures, sirenes de doble cua, grius, caps humans i harpies. 


Capitell amb caps humans entre fulles de palmaCapitell amb harpiesCapitell amb aus picant-se les potes

Capitell amb guerrersCapitell amb centaures i sirenes amb dues cuesCapitell amb centaures i sirenes amb dues cues

Detall arcs de la galeria


L'altre element interessant del temple és la seva portalada d'accés. Està formada per quatre arquivoltes i un guardapols escacat. Les arquivoltes estan profusament decorades. La més exterior i la més interior tenen esculpits motius florals. La tercera està decorada amb un escacat, mentre que la segona té forma de bossell. Aquesta descansa en dues columnes amb els capitells esculpits amb lleons i harpies.

PortaladaDetall arquivoltes

Detall capitellDetall capitell


A banda i banda de la porta trobem dues imatges adossades al mur que representen l'Anunciació. Són l'Arcàngel Sant Gabriel i la Verge Maria. 


En el mur nord hi havia unes altres portes d'accés al temple, avui cegades.


Els murs del temple tenien mènsules esculpides on es recolzava la teulada. Malauradament gairebé no ens ha arribat cap d'aquestes. Les de la següent imatge són de les poques que han sobreviscut al pas del temps.  

Mènsules esculpides