Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de Santa Maria
(Pedraza, Segòvia)

41º 7,914'N ; 3º 48,770'O   
En les immediacions del castell trobem les restes d'aquest temple romànic.


El seu estat ruïnós i de total abandó poc ens fa imaginar el gloriós passat que va tenir aquest temple. Els ducs de Frias, senyors del castell, celebraven en ella tots els actes religiosos La última visita il·lustre que va tenir aquest temple fou l'any 1792, quan va assistir a missa el rei Carles IV.


Es mantenen en peu els murs perimetrals, en el que encara es conserva l'arc adovellat de l'entrada oest i uns arcs de totxana en el mur sud.


També es conserva l'absis romànic de la nau esquerra en que hi ha una finestra de mig punt amb una arquivolta i guardapols. L'arquivolta es recolzava en dues columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. La del costat esquerre ha perdut el fust amb el pas dels anys.


Sobre l'absis de la nau del costat dret s'alça la torre de campanar. Encara avui manté la seva esveltesa, malgrat que va ser retallada la seva alçada. En ella es conserven algunes finestres de mig punt esqueixades, una parella de finestres geminades i una làpida on hi figura el nom del capellà que va encarregar unes obres protegida per una cornisa esculpida.