Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Martín
(Segòvia)

40º 56,936'N ; 4º 7,305'O   
Ens trobem davant d'un dels temples més interessants de Segòvia. Es va edificar durant el segle XI, si bé a finals del segle XII i principis del XIII es va haver de reconstruir.


El temple està format per tres naus acabades en tres absis. Tots tres eren semicirculars, però el central es va enfonsar  i es va reconstruir, però amb planta quadrada. Per sort encara podem gaudir dels dos laterals. Llàstima que durant la meva segona visita a Segòvia, la plaça de Juan Bravo i el seu entorn estaven en obres i no em van permetre gaudir de la capçalera com cal...


L'absidiola del costat dret és la més interessant. Té dos nivells d'arqueries. La part inferior està formada per quatre arcs cecs. Aquests tenen els capitells esculpits amb motius vegetals. En el pis superior, sobre una línia d'imposta, trobem dues finestres, protegides per un arc de mig punt recolzat també en capitells esculpits i columnes llises.  Entre les dues finestres trobem una columna cilíndrica. La teulada es recolza en mènsules esculpides.

L'absis del costat esquerre manté la mateixa estructura que el de l'altre costat. El desnivell de la plaça fa que els arcs del nivell inferior estigui pràcticament a nivell de terra. És per aquest motiu que pràcticament només podem veure el nivell superior i que l'inferior estigui en molt mal estat.

En el mur oest s'obre la portalada. Està protegida per una part del porxo que envolta a tot el temple. La porta d'accés està formada per tres grans arquivoltes de mig punt, que es recolzen en sis columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals, entrellaçats i en els centrals figures animals. En el guardapols també podem veure esculpides unes flors.

Porta d'accés

Detall capitells portaladaDetall capitells portalada


La portalada que s'obre en el pòrtic es coneguda per les seves estàtues-columna, que sostenen les arquivoltes. A banda i banda de l'arc de mig punt hi trobem dues parelles de estàtues sobre les que hi trobem uns bells capitells. El pas dels anys i l'erosió han fet que els del costat esquerre no es puguin veure gaire bé. Costa reconèixer els animals o figures representades. Els del costat dret estan decorats amb motius vegetals entrellaçats i bèsties. Les estàtues destaquen per la seva rigidesa.


L'altre element destacat d'aquesta església són les galeries porticades, que l'envolten pràcticament. Només la capçalera estava exempta de porxo. Al llarg dels segles la del costat nord ha estat tapiada i avui en dia, els arcs són cecs. En aquests capitells principalment estan representades escenes de l'Antic i el Nou Testament. També podem trobar alguns decorats motius vegetals. Malgrat l'erosió, encara es poden veure les escenes del Darrer Sopar, l'Anunciació, el petó de Judes, la Presentació de Jesús al temple, o un Crist en Majestat entre d'altres.

Capitells galeria oestCapitells galeria oestCapitells galeria oest

Capitells galeria nordCapitells galeria nord - Presentació al templeCapitells galeria nord

Capitells galeria nordCapitells galeria nordCapitells galeria nord

Capitells galeria nord - El petó de JudesCapitells galeria nordCapitells galeria nord

Capitells galeria nord


En el costat sud els capitells no són treballats com les del porxo nord. En ells podem veure algunes bèsties i motius vegetals.


També s'han de contemplar les mènsules decorades. Com en el cas dels capitells, l'erosió no ens permet gaudir de tota l'esplendor que un dia va tenir l'edifici.


Mènsules i arcs

Mènsules esculpidesMènsules esculpides


La torre campanar és mossàrab, aixecada en el segle XII sobre el segon tram de la nau central. Té tres nivells, els dos inferiors amb dues finestres de mig punt en cada mur. El superior presenta quatre petites finestres a cada costat. Està rematada amb una teulada d'època barroca.

Vista general