Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de Sant Lorenzo
(Segòvia)

40º 57,168'N ; 4º 6,843'O   
Temple edificat en el segle XII en rabal que porta el mateix nom. La plaça en la que es troba l'església encara manté un regust medieval, que es trenca de tant en tant amb el soroll d'un motor de cotxe. 


Originàriament es va construir una nau amb coberta de fusta, que en el segle XVII es va substituir per una coberta barroca. Ja prèviament, en el segle XIII, s'havia substituït la capçalera original per l'actual, formada per tres absis semicirculars. També es va alçar el creuer, cobert amb volta de canó i la galeria porxada. 

El gran absis central destaca sobre tot el conjunt. Està dividit externament per quatre columnes adossades que formen tres espais centrals i dos presbiterials.  En cada un dels trams centrals s'obre una finestra de mig punt, entre dues línies d'imposta. Aquesta finestra està decorada amb una arquivolta que descansa en columnes amb capitells historiats. Entre els temes representats trobem el martiri del titular del temple Sant Llorenç. Destaca el capitell on podem veure al sant sobre la graella on va ser torturat. També es va representar el sacrifici d'Isaac, la Visitació i l'Anunciació. Interiorment no el podem contemplar doncs el tapa un gran retaule.


Els absis laterals, a banda de ser molt més petits, també tenen menys decoració. Només podem veure una finestra de mig punt entre dues línies d'imposta i les mènsules on es recolza la teulada, tot i que molt erosionades. 

La galeria porxada té forma de L ocupant el mur oest i sud. En el costat oest només trobem tres arcs de mig punt, mentre que en el mur sud s'hi van construir un total de nou. Els més propers al creuer són lleugerament apuntats, mentre que la resta són de mig punt. Tots ells es recolzen columnes de doble fust que tenen els capitells ricament esculpits.


En la segona visita que vaig fer a aquest monument durant l'estiu del 2006, aquest estava en plena restauració, el que va dificultar la presa d'imatges. Malgrat tot aquí podeu contemplar els capitells de la galeria. Els motius amb que estan decorats són principalment vegetals, animals i d'entrellaçats. També podem trobar alguna escena bíblica, però degut a l'erosió resulta difícil la seva interpretació.

Capitell galeriaCapitell galeriaCapitell galeria

Capitell galeriaCapitell galeriaCapitell galeria

Capitell galeriaCapitell galeriaCapitell galeria


A continuació podem observar els capitells i arcs de la galeria oest, molt més curta que la del costat sud.

Galeria oest

Capitell galeria oestCapitell galeria oestCapitell galeria oest

Capitell galeria oestCapitell galeria oestCapitell galeria oest


Als peus de la nau trobem una de les dues portes que té el temple. Tot i que les dues són molt senzilles, aquesta és la més interessant. Està realitzada en totxana i la formen dos arcs de ferradura. 


La del mur sud és de mig punt i la formen dos arquivoltes, la més interior llisa i l'exterior amb forma de bossell i protegida per un guardapols escacat. 


A banda del gran absis, l'altre element que més destaca del temple és la seva esvelta torre campanar. Construïda amb pedra i totxana destaca per la seva alçada. Té planta quadrada i a mesura que va prenent alçada els pisos es fan més estrets, per facilitar l'estabilitat del conjunt. Té cinc pisos separats per impostes decorades. El primer pis, que és el construït en pedra i té l'alçada de la nau, no té obertures a l'exterior. A partir del segon, ja construït en totxana, ja trobem una finestra de mig punt en cada mur. A mesura que augmentem un pis, també augmenta en una unitat el nombre de finestres que hi ha en cada costat, fins arribar a les quatre del darrer pis. 

La decoració del temple es completa amb les mènsules esculpides on es recolza la teulada del temple.  

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides