Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Clemente
(Segòvia)

40º 56,796'N ; 4º 7,140'O   
Temple edificat a pocs metres de l'aqüeducte. És una església de petites dimensions, si la comparem amb la veïna San Millán. Al llarg dels segles ha patit nombroses modificacions. 


Està format per una única nau acabada en un absis semicircular. L'estructura i decoració de l'absis és única en tot el romànic de Segòvia. Va ser construït per substituir a un d'anterior. Té dos alçades diferents. La superior correspon a un sobrealçament posterior. El nivell inferior està dividit en tres espais mitjançant dos gruixuts contraforts. A dins de cadascun d'aquests espais hi ha dues finestres de mig punt amb una arquivolta que té els capitells esculpits amb motius vegetals.


La galeria porticada s'obre en el mur sud. Està acabada per una senzilla absidiola en la que es van descobrir unes interessants pintures murals, que podrien representar l'escena del Judici Final. La galeria està formada per cinc arcs que es recolzen en columnes dobles amb els capitells esculpits amb motius vegetals simples.

Protegida per l'absis hi ha la porta d'accés al temple. Està formada per tres arquivoltes esculpides amb motius vegetals. Els capitells estan molt deteriorats i no es poden reconèixer els motius esculpits.

En el mur oest s'obre una altra porta, avui cegada, protegida per un teuladet recolzat en mènsules esculpides amb motius vegetals, animals i traceries. La porta té una arquivolta de mig punt que es recolzava en columnes amb els capitells decorats amb motius vegetals. En l'actualitat només queda en peu la columna i el capitell del costat esquerre.


La torre s'alça sobre el creuer. Durant les guerres del segle XIX va patir molts desperfectes. És un gran cos cúbic amb finestrals en el darrer pis.