Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Bartolomé
(Sepúlveda, Segòvia)

41º 17,809'N ; 3º 44,851'O   
Església situada prop de la plaça major de la població. El temple es va edificar en el segle XI, malgrat que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Les traces romàniques han quedat força ocultes, excepte en la capçalera. 


Temple format per una sola nau acabada en un absis semicircular, de similar factura al de Sant Salvador, però molt més senzill i deteriorat. L'absis està dividit verticalment gràcies a quatre columnes adossades, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals i geomètrics. En els tres espais centrals s'obren finestres esqueixades amb aspecte d'espitllera des de l'exterior. La decoració de l'absis es completa amb les mènsules on es recolza la teulada. 

Detall mènsules i capitell de l'absisDetall mènsules de l'absis


Interiorment l'absis és totalment llis, només interromput per una motllura esculpida amb un escacat. També estan esculpits els capitells de l'arc triomfal i de l'arc presbiterial. En ells s'han representat motius vegetals.

Interior del templeDetall de l'absis

Capitell vegetalCapitell vegetalCapitell vegetal


La nau està té coberta de fusta a dues aigües reforçada amb arcs de diafragma.  El creuer va ser afegit en època renaixentista. 

Interior del temple


El temple, com gairebé tots els de la província, tenia un porxo en el mur sud del temple, Aquest es va enderrocar ben aviat per poder ampliar una casa adjacent al temple. Com es pot comprovar l'especulació ja és una cosa que ve de lluny. Va ser en aquest moment que es construeix el porxo del costat nord, per protegir la nova porta d'accés al temple. 

Torre campanar       Porta nord


La torre campanar és molt senzilla i al mateix temps robusta. Té planta quadrada i obertures únicament en el pis de les campanes. 

A l'interior del temple, en el costat sud del creuer, es conserva una bonica pila baptismal.

Pila baptismal


Si en alguns moments he aprofitat aquest espai per criticar la poca sensibilitat amb els visitants o amb els que intentem promocionar el nostre patrimoni, és de justícia fer també un esment quan es produeix tot el contrari. La Diputació de Segòvia ofereix visites guiades gratuïtes en alguns monuments de la província. Els dos grans temples de Sepúlveda estan dins aquests monuments visitables. I no només això, la persona que fa la visita, a banda de fer-la d'una manera molt amena i amb un entusiasme que t'arriba a emocionar, va facilitar-me en tot moment la presa d'imatges dels dos temples. Així doncs no em semblava correcte no agrair públicament el tracte rebut i la feina feta. Gràcies.