Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Justo i San Pastor
(Sepúlveda, Segòvia)

41º 17,917'N ; 3º 44,973'O   
Temple romànic del segle XIII molt alterat amb el pas dels segles.


Està format per tres naus acabades en tres absis semicirculars. Aquests són l'element més interessant del temple. Exteriorment només podem veure'n dos, doncs l'absis sud queda amagat, en alçar-se sobre ell la torre campanar i adossar-se altres construccions posteriorment.

Externament els absis estan decorats amb columnes adossades que tenen interessants capitells esculpits. El del costat nord té una finestra de mig punt decorada amb una arquivolta recolzada en capitells esculpits. Interiorment aquesta finestra té les mateixes característiques amb unes aus picotejant gotims de raïm.


L'absis central tenia tres finestres de similars característiques, de les quals només en queda una visible. Les dues altres han quedat cegades.


La decoració de la capçalera es completa amb una cornisa esculpida amb motius geomètrics i florals i les mènsules en que es recolza.

Mènsules i capitells de l'absis principal     Mènsules i capitells de l'absis nord


Els capitells dels arcs de triomfals dels tres absis destaquen per la seva talla. Els de l'absis central són historiats i es representa l'Epifania i el martiri dels titulars del temple: Sant Just i Sant Pastor. Els capitells de l'absis del costat nord tenen representats lleons i altres bèsties. Per la seva banda, en els capitells de l'absis sud es representen harpies i bèsties monstruoses.

Sota els tres absis trobem una cripta, que manté l'estructura de la capçalera del temple. La capella del costat sud ha desaparegut, en haver-se de reforçar els fonaments de la torre. La capella central es cobreix amb volta de canó a la que posteriorment se li van afegir uns nervis decoratius, intentant imitar les voltes de creueria gòtiques.  En la cripta es conserven dues grans escultures romàniques. Una representa a un bisbe beneint, datada en el segle XII i l'altra té esculpida una imatge de la Verge amb el Nen a la falda, del segle XIII.

Les tres naus originàriament havien de ser cobertes amb voltes de canó, com ho demostren les columnes adossades als pilars de separació de les naus, ja que aquestes havien de recollir la força dels arcs torals. Aquestes voltes no es van arribar a construir mai i es va cobrir el temple amb cobertes de fusta. Destaca la de la nau central, de clares influències mudèjars.

La torre té planta quadrada i s'alça sobre el presbiteri de l'absis sud. Es molt senzilla i només destaca per la seva alçada i per tenir unes senzilles finestres de mig punt en el darrer pis.


Malauradament la meva visita a Sepúlveda va coincidir amb la realització de feines de restauració del temple, que en feien impossible la seva visita.