Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Pedro
(Perorrubio, Segòvia)

41º 14,747'N ; 3º 42,488'O   
Temple típic del romànic rural de Segòvia.  Està format per una única nau acabada en un absis semicircular. Posteriorment es va afegir la torre campanar, la sagristia i el baptisteri. 


En l'absis s'obre una finestra de l'època romànica en la part central. Està decorada externament per una arquivolta que es recolza en dos capitells on es representen uns lleons enfrontats, en el del costat esquerre, i sirenes amb doble cua en el de la columna dreta.


El tram presbiterial i el mateix absis tenen mènsules esculpides sobre les que es recolza la teulada.

Mènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpides


Adossat al mur sud i part del oest trobem el pòrtic típic d'aquesta zona, que en aquest cas té forma de L. En el mur sud trobem sis arcs distribuïts a banda i banda de la porta d'accés. En el costat dret trobem únicament dos arcs, mentre que en el costat esquerre estan els altres quatre. Tots ells es recolzen en columnes dobles, que tenen un únic capitell finament esculpit.


En els capitells es poden veure esculpides figures humanes entre motius vegetals, aus, lleons enfrontats, cares grotesques i una escena en que dos dimonis arrosseguen a un condemnat. Malauradament la poc encertada restauració que es va fer fa uns anys els ha fet perdre part del seu encant. 

Capitell amb bèsties entre motius vegetalsCapitell de tipus vegetalCapitell dels dimonis i el condemnat

Capitell vegetalCapitell vegetal

Capitell vegetalCapitell vegetal


La porta d'accés al porxo està formada per dues arquivoltes de mig punt, protegides per un guardapols escacat. La més exterior està decorada amb motius vegetals.


En el mur oest hi havia una altra porta d'accés al porxo, però es va cegar per construir les dependències afegides en segles posteriors. Encara es pot observar l'arquivolta en zig-zag que la decorava. Al seu costat quatre arcs del porxo occidental. 


La porta d'accés al temple està en el mur sud. En un cos que sobresurt del mur s'obre una porta formada per tres arquivoltes de mig punt i protegides per . La més exterior està decorada amb motius vegetals, la central té forma de bossell i la més interior és llisa. L'arquivolta central es recolza en dos columnes amb els capitells esculpits. El del costat dret representa uns grius enfrontats entre motius vegetals, mentre que el del costat esquerre té esculpits dos personatges amb llargues túniques.


En la part superior trobem unes mènsules i metopes esculpides molt deteriorades. Sobre elles una cornisa esculpida amb entrellaçats vegetals. 

Mènsules i metopesMènsules i metopes