Castella i Lleˇ - ProvÝncia de Seg˛via


EsglÚsia de San Juan de los Caballeros
(Seg˛via)

40║ 57,059'N ; 4║ 7,027'O   
Es creu que el temple va ser edificat a finals del segle XI, tot i que va patir modificacions en els segles XII i XIII. Les excavacions realitzades en el terreny han permŔs descobrir les restes d'un primer temple visig˛tic. Situat en la part alta de la ciutat, era el lloc on es reunia la Noble Junta de Linajes de Seg˛via. El ceramista Daniel Zuloaga el va adquirir l'any 1905 per instalĚlar-hi el seu taller, i actualment Ús la seu del museu on s'exposa la seva obra.


El temple estÓ format per tres naus acabades en absis semicirculars. Aquests sˇn desiguals. El central es diferencia dels laterals, a banda de per les seves dimensions, per que no tÚ mŔnsules sota la cornisa de la teulada.

Les naus estan cobertes per un embigat de fusta, mentre que a la capšalera hi podem trobar voltes de canˇ i de quart d'esfera. Les naus laterals sˇn molt estretes, comparades amb la principal i estan separades d'aquesta per files d'arcs formers que es recolzen en columnes sense capitell.

En un dels absis encara es poden veure restes de pintures murals, tot i que en molt mal estat.

Pel que fa a la galeria porticada, es creu que Ús de les mÚs antigues de la ciutat. TÚ forma de L i recorre el mur sud i part de l'oest. En total ens trobem amb dotze arcs de mig punt que descansen sobre dobles columnes amb els capitells esculpits. La majoria tenen representades hist˛ries del Nou Testament o batalles entre animals o cavallers. El seu estat de conservaciˇ Ús bastant pobre i estan molt erosionats.

Galeria costat sud

Capitells galeria oestCapitells galeria oestCapitells galeria oest

Capitells galeria sudGaleria sudCapitells galeria sud

Capitells galeria sudCapitells galeria sudCapitells galeria sud

Capitells galeria sud


Una cornisa recorre els murs del porxo. EstÓ decorada amb petits arcs, en l'interior dels quals hi ha esculpides algunes figures de cavallers, de m˙sics, d'homes i dones, ... Com en  el cas dels capitells, l'estat de conservaciˇ Ús molt pobre. ╔s molt similar al que podem trobar en el temple de Sant Miquel ArcÓngel de Sotosalbos.

Detall cornisa porxoDetall cornisa porxoDetall cornisa porxo


En el costat oest, davant la porta d'accÚs al temple, es va construir un atri g˛tic. La porta estÓ formada per tres arquivoltes apuntades i amb decoraciˇ escult˛rica a base d'elements vegetals. Sobre ella es va esculpir una cornisa similar a la del porxo.

Fašana oest

Detall fašana oestDetall fašana oest

Detall cornisa atriDetall cornisa atriDetall cornisa atri


La torre s'alša sobre el braš sud del creuer. TÚ planta quadrada i una alšada de tres pisos. El primer Ús llis i correspon a l'alšada del temple. En el segon podem trobar dues parelles de finestres de mig punt: una en el mur est i una a l'oest. Aquestes estan decorades amb tres arquivoltes amb els seus corresponents capitells i columnes.

Vista general

Detall campanar