Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de El Salvador
(Sepúlveda, Segòvia)

41º 17,869'N ; 3º 45,028'O   
Edificada en la part més alta de la població, junt al castell, trobem el primer temple romànic de la província de Segòvia. Va ser edificat l'any 1093. La seva planta és de nau única acabada amb un absis semicircular, precedit d'un petit tram presbiterial.


La nau es cobreix amb volta de canó reforçada amb arcs de torals, que descansen en pilars adossats al mur. Tot el temple està envoltat per una línia d'imposta esculpida que passa per sota dels finestrals laterals i per sobre dels de l'absis. En els murs laterals trobem una segona línia d'imposta que transcorre per sobre els finestrals.  


La decoració dels murs laterals es completa amb uns grans arcs de mig punt entre els pilars. Aquests arcs es recolzen en columnes adossades que tenen els capitells esculpits d'una manera molt arcaica, però al mateix temps molt bella. També estan esculpits els àbacs, amb motius geomètrics i florals. 


Un dels capitell, molt deteriora per cert, trenca amb la temàtica escultòrica de la resta, ja que ens mostra el que sembla un cavall i un cap humà. Un altre ens mostra una bèstia cap per avall, una serp i un cap humà.

Detall d'un capitell Detall del capitell amb el cavall

Detall d'un capitell Detall d'un capitell


Dins del temple es conserva una interessant pica baptismal, situada als peus de la nau.


L'absis està precedit pel presbiteri, on trobem l'arc triomfal. Aquest es recolza en dues columnes que tenen els capitells bellament esculpits amb motius vegetals. En els àbacs i la línia d'imposta podem veure petits caps humans i fins i tot una ferotge bèstia que està devorant a un home, mossegant-li el braç.


L'absis només està decorat internament per una línia d'imposta i tres finestres esqueixades. Això permet que llueixi una bonica  talla del Crist Crucificat. Aquesta talla ha estat restaurada recentment i la policromia es fruit d'aquesta restauració. La talla va passar molts anys amagada i tractada com un tros de fusta sense utilitat. Va arribar a ser el niu de diferents animals. Per sort es va aconseguir salvar de la total destrucció i durant un temps va estar en la capella del cementiri, fins que es va restaurar i es va posar en la ubicació actual. Durant la restauració, no es va poder salvar la policromia original, pel mal estat de conservació i es va pintar novament, seguint els cànons de l'època i les poques restes que quedaven de l'original. La creu també és de factura moderna. 


Exteriorment l'absis està dividit en cinc trams gràcies a sis columnes adossades, que tenen els capitells esculpits. Aquests, juntament amb les mènsules que sostenen la cornisa decorada i la teulada estan esculpits, com tot el temple, de forma arcaica. Els motius més representants són caps humans, vegetals i geomètrics. 


Els tres finestrals presenten forma d'espitllera emmarcada per dues arquivoltes. La més interior es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. Una línia d'imposta recorre l'absis a l'alçada de l'arrencada dels arcs.

Finestra de l'absis   Finestra central de l'absis


La galeria porxada fou afegida posteriorment. Es creu que en el segle XII. Ocupa els murs oest i sud, protegint així les dues portes d'accés. El costat oest ha perdut els seus arcs i només es conserva l'arc que forma la porta. 


A banda de la porta, en aquest mur oest també trobem un bonic finestral, que segueix l'esquema de les finestres de l'absis.


La porta d'accés al temple del mur oest està formada per un senzill arc de mig punt adovellat, amb aparença d'arc de ferradura, gràcies a uns àbacs que sobresurten del traçat de l'arc.


En la galeria del costat sud trobem vuit arcs de mig punt, agrupats per parelles. El punt d'unió entre els dos arcs es recolza en una columna amb el capitell esculpit amb motius vegetals, animals i personatges humans.  


El porxo sud protegeix la porta d'accés al temple. Es tracta d'una porta molt senzilla, formada per un arc de mig punt, protegida per un guardapols escacat.


La torre es va construir exempta, comunicada amb el temple per un petit passadís. Té planta quadrada i complia tant funcions religioses com defensives. Està format per tres cossos. L'inferior té forma de gran sòcol massís. El segon pis té dues grans finestres de mig punt amb una imposta escacada.  En el pis superior trobem també dues finestres de mig punt en cada mur. En aquest cas cada finestra està formada per dues finestres geminades, separades per un mainell amb un capitell esculpit. 


Com en el cas de l'absis, en la part superior dels murs laterals trobem mènsules esculpides en les que es recolza la teulada. 

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Detall escultòricMènsules esculpides


Si en alguns moments he aprofitat aquest espai per criticar la poca sensibilitat amb els visitants o amb els que intentem promocionar el nostre patrimoni, és de justícia fer també un esment quan es produeix tot el contrari. La Diputació de Segòvia ofereix visites guiades gratuïtes en alguns monuments de la província. Els dos grans temples de Sepúlveda estan dins aquests monuments visitables. I no només això, la persona que fa la visita, a banda de fer-la d'una manera molt amena i amb un entusiasme que t'arriba a emocionar, va facilitar-me en tot moment la presa d'imatges dels dos temples. Així doncs no em semblava correcte no agrair públicament el tracte rebut i la feina feta. Gràcies.