Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Esteban
(Segòvia)

40º 57,113'N ; 4º 7,493'O   
Temple edificat a finals del segle XII i principis del XIII. Està formada per tres naus, modificades al llarg dels segles, especialment en la capçalera. Es tracta d'una església amb poc encant, si no fos per la seva galeria porticada i l'esvelta torre campanar.

Vista general

La torre és sens dubte l'element més característic del temple. Per a molts és el campanar més bell de tot el romànic de la península, superant els cinquanta metres d'alçada. Té planta quadrada i es troba adossada al mur sud del temple. Està dividida en sis cossos separats per línies d'imposta decorades amb motius vegetals. El sòcol és tan alt com l'església. Per sobre seu trobem dos pisos amb dos finestres cegues a cada costat. Estan decorades amb una arquivolta de mig punt lleugerament apuntada,  recolzada en dos columnes amb els capitells esculpits. Alguns dels capitells són reproduccions dels originals, que van ser retirats durant les tasques de restauració. Els temes representats en els capitells són variats. Destaquen els motius d'animals fantàstics, aus, lleons i el de tipus corinti. Les dues plantes següents mantenen la mateixa estructura, si bé les finestres no són cegues. El darrer pis presenta tres finestres en cada mur.

Torre campanarDetall torre campanar


La sensació de lleugeresa i verticalitat de la torre es veu afavorida per les quatre columnes adossades que trobem en les arestes del prisma. Les cantonades formen un petit xamfrà on s'allotja la columna.

Capitells campanarCapitells campanarCapitells campanar

Capitells campanarCapitells campanarCapitells campanar

Capitells campanarCapitells campanarCapitells campanar

Detall campanarDetall campanar


La galeria porticada també té interessants capitells decorats. L'erosió provocada pel pas dels anys i la contaminació ens impedeixen gaudir d'ells. Estan esculpits amb motius vegetals o animals, tot i que també hi podem observar escenes bíbliques com la de l'Adoració o un pantocràtor. Aquests es distribueixen a través dels dos braços del porxo, corresponents al mur oest i sud del temple. Els arcs estan decorats amb un guardapols on s'ha esculpit un motiu de zig-zag.


El porxo tenia mènsules esculpides i un fris decorat on es recolzava la teulada. Malauradament, com en el cas dels capitells, l'erosió els ha deteriorat molt i només ens han arribat algunes imatges.