Castella i Lleó - Província de Segòvia


Nuestra Señora de la Asunción
(Duratón, Segòvia)

41º 17,295'N ; 3º 40,944'O   
Situat a les afores del poble de Duratón, trobem un dels temples més bells de tota la província, especialment pel que fa a la galeria porxada. Es va edificar sobre una necròpolis visigoda, on s'han trobat més de 600 tombes. Prèviament aquest lloc també havia estat un important enclavament romà.


El temple està format per una única nau acabada en un absis semicircular, precedit d'un ampli tram presbiterial. L'absis està dividit en tres parts mitjançant uns pilars adossats.

Capçalera     Interior nau


En cadascun d'aquests trams s'obre una finestra de mig punt, decorada amb una arquivolta que es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits.


L'absis està rematat amb una cornisa que es recolza en mènsules bellament esculpides.


Interiorment l'absis també està dividit en tres parts.


En aquest cas les columnes son cilíndriques i tenen els capitells esculpits.


Aquestes es prolonguen verticalment a través dels nervis que sustenten la volta de quart d'esfera. Les finestres mantenen la mateixa estructura que per l'exterior, amb una arquivolta amb els capitells esculpits, si bé estan resseguides per un guardapols escacat.


També són dignes de contemplar els capitells de l'arc triomfal. En el costat dret, molt millor conservat, observem animals fantàstics, mentre que en el costat esquerre podem veure a sant Daniel lluitant amb els lleons.


La nau té encara la coberta de fusta original. El presbiteri, en canvi, té una volta de creueria.


Els murs laterals del  presbiteri estan decorats amb un arc esculpit amb dents de serra.

Presbiteri      Presbiteri


El més interessant del temple són els capitells, tant els de l'interior del temple, com els de la galeria porxada. Aquesta està formada per deu arcs de mig punt i tres portes d'accés. Els arcs es recolzen en dobles columnes a través d'un interessants capitells. Durant molts segles aquests estaven ocults, ja que els arcs van ser tapiats. En la restauració que es va a portar a terme a meitats dels vuitanta es va netejar el temple, es va eliminar la sagristia, es van buidar els arcs i es va tornar a muntar pedra a pedra. 


La galeria la formen deu arcs dividits en un grup de sis i un de quatre. El primer capitell, començant per l'angle sud-est està molt deteriorat, però encara es poden veure uns lleons enfrontats. El següent capitell no es va conservar i actualment és un bloc de pedra sense esculpir. El tercer capitell 

Capitell amb lleons enfrontatsCapitell amb palmes i pinyesCapitell amb plames i pinyes


El quart capitell és un dels més bells del romànic espanyol. En ell es representa el naixement de Crist. Maria dóna a llum assistida per dues parteres. Dos àngels amb encens acompanyen a la Verge i al Nen. També hi ha representada l'escena de la Visitació i l'adoració dels pastors. 

Capitell del Naixement de CristCapitell del Naixement de CristCapitell del Naixement de Crist

Capitell del Naixement de Crist


A continuació podem veure aus enfrontades entre motius vegetals. En el penúltim capitell d'aquesta sèrie es representen motius vegetals entrellaçats i en el darrer vuit esveltes harpies. 

Capitell del Naixement de CristCapitell del Naixement de CristCapitell del Naixement de Crist

Capitell amb vuit harpiesCapitell amb vuit harpies


El grup del quatre arcs comença amb un capitell esculpit amb motius vegetals, al que segueix un capitell amb cabres entre motius vegetals.

Capitell vegetalCapitell de cabres i motius vegetals.


El tercer capitell ens mostra l'Adoració del Reis Mags. Té característiques similars al del Naixement de Crist i junt amb aquest són els més interessants de tota la galeria. 

Capitell de l'Adoració dels ReisCapitell de l'Adoració dels ReisCapitell de l'Adoració dels Reis

Capitell de l'Adoració dels Reis


El grup es completa amb dos capitells més. En el primer es representen lluites entre centaures i grius i el darrer trobem a un cavaller lluitant contra una bèstia monstruosa. El cavaller sosté a la seva mà una au sense identificar. 

Capitell amb centaures i griusCapitell amb centaures i grius

Capitell amb centaures i griusCapitell del cavaller lluitant contra una bèstia


El porxo té tres portes d'accés: una en cada mur. Totes elles són de mig punt. La del costat sud és la més interessant. Està formada per tres arquivoltes i un guardapols llis. L'arquivolta interior té forma polilobul·lada. La segona es recolza en dues columnes amb capitells molt erosionats. 

Porta sud del porxo


Les portes del mur est i oest són molt similars. La primera és la que millor ha resistit el pas dels segles. La formen tres arquivoltes. La més interior és llisa. La segona té esculpits uns arcs encadenats i uns triangles. Aquesta es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. La tercera arquivolta està decorada amb uns cercles i protegida per un guardapols escacat.

Porta est del porxo

Capitell vegetalCapitell vegetal


La porta oest era similar a la del mur est, però malauradament no ens han arribat gaires dovelles originals i només podem veure algunes fragments esculpits.

Porta oest del porxo


Aquest arc ens condueix  cap a una de les portes d'accés al temple, la del mur oest. Està formada per tres arquivoltes protegides per un guardapols escacat. Les arquivoltes interior i exterior estan decorades amb motius florals esculpits dins cercles.  La segona arquivolta té forma de bossell i es recolza en dos capitells esculpits amb aus enfrontades i grius, molt deteriorats.


L'altra porta la trobem en el mur sud. També la formen tres arquivoltes amb una estructura similar a la del costat oest. La primera i tercera arquivolta estan esculpides amb motius florals, mentre que la central té forma de bossell. Les dues arquivoltes més exteriors es recolzen en dues parelles de columnes. Els capitells tenen esculpits homes a cavall, sirenes amb doble cua, aus i entrellaçats. Els del costat esquerre estan molt deteriorats.


La decoració del temple es completa amb les mènsules esculpides, que l'envolten completament. En elles hi ha representades activitats quotidianes, bèsties fantàstiques, figures humanes, motius vegetals i geomètrics. Per sobre de les mènsules trobem una cornisa esculpida amb motius florals similars als de les portalades. 

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpides

 


En el porxo les metopes s'intercalen entre metopes esculpides. 

Mènsules i metopes esculpidesMènsules i metopes esculpides

Mènsules i metopes esculpidesMènsules i metopes esculpides

Mènsules i metopes esculpidesMènsules i metopes esculpides


La torre de campanar va ser afegida posteriorment i actualment serveix de niu a algunes cigonyes. Prop de la torre, en el mur oest, es pot veure una finestra de mig punt amb una interessant arquivolta, protegida amb un guardapols escacat. 

Mur oest i torre campanar       Finestra del mur oest