Castella i Lleó - Província de Segòvia


Catedral
(Segòvia)

40º 57,011'N ; 4º 7,535'O   
Ens trobem davant la darrera catedral gòtica de la península. Edificada ja en el segle XVI va substituir a l'anterior catedral romànica que s'alçava en les proximitats de l'alcàsser. Estava dedicada a Santa Maria i en 1521 va quedar molt malmesa pels efectes de la Guerra de les Comunitats. Quatre anys més tard s'iniciava la construcció del nou temple impulsat per Carles V. No es va consagrar fins dos segles més tard, l'any 1768.  

Vista general

Malgrat que els elements constructius encara evoquen l'estil gòtic, les seves dimensions i les concepcions de l'espai i la utilització de la llum ja són clarament renaixentistes. Per aquest motiu l'estudi d'aquest temple s'escapa dels objectius d'aquesta pàgina dedicada al pre-romànic, romànic i gòtic. Malgrat tot, he volgut incorporar-la a la web, doncs aquesta catedral va aprofitar alguns elements de l'antiga catedral, que si entrarien dins els objectius de la web. 

Detall pinaclesGàrgola i pinaclesTorre campanar des del claustre


L'element més interessant dels aprofitats és el claustre. És del 1470 i sobta per les reduïdes dimensions, si el comparem amb la gran catedral. Els seus grans finestrals estan decorats a interessants traceries gòtiques que descansen en fines columnes. 

Galeria del claustre

Finestal del clausteClaustreFinestal del claustre


La portalada que comunica el claustre amb el temple també va ser recuperada de l'antiga catedral, així com les cadires del cor.

Portalada del claustreCor del segle XV


Temple de planta basilical amb tres naus que s'acaben en un gran absis semicircular amb deambulatori. Envolten les naus i el deambulatori vint-i-una capelles. Les naus estan cobertes amb interessants voltes estellades.

Interior del templeVolta de la nau principalNau lateral

Nau lateral des del creuerVolta de l'absisCreuer

Capelles del deambulatoriCor i creuer


Com ja és habitual en la majoria de catedrals espanyoles, no es permet realitzar fotografies a l'interior del temple. La majoria de les que podeu veure aquí han estat extretes del Banc d'Imatges del Ministeri d'Educació i Ciència

La seva façana destaca per la seva nuesa d'elements decoratius. En el seu costat dret s'alça la torre campanar que arriba fins als vuitanta metres d'alçada.

Façana oest     Torre campanar