Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església-castell de San Miguel
(Turégano, Segòvia)

41º 9,479'N ; 4º 0,317'O   
Sobre un promontori situat al costat del poble de Turégano, s'alça el seu imponent castell.


Arevacos, romans i àrabs ja es van aprofitar de l'alçada d'aquest indret per construir un edifici defensiu dels que encara se'n poden trobar restes en la muralla exterior.  


En l'interior del recinte fortificat trobem amagada l'església de Sant Miquel. És del segle XII i té planta basilical amb tres naus acabades en tres absis semicirculars. Aquests no són visibles ni interior ni exteriorment doncs estan ocults per retaules i van quedar tapats per la construcció de la torre de l'homenatge del castell en el segle XV. Originàriament s'alçava una torre en el creuer a mode de cimbori, una pràctica poc habitual en el romànic de la província. D'aquest només queda part d'un mur amb una finestra decorada amb una arquivolta. A banda de ser campanar, també complia les funcions de torre de l'homenatge.


Les naus estan cobertes amb volta de canó apuntada, que es recolza en arcs torals també apuntats. El darrer tram de la nau nord està cobert amb volta d'aresta amb uns grans nervis de pedra.


Els arcs formers que separen les naus es recolzen en pilars rectangulars, que tenen adossades les columnes dels arcs torals. Aquestes columnes s'acaben en capitells esculpits amb motius vegetals.

Capitell vegetalCapitell vegetal

Capitell vegetalCapitell vegetal

Capitell vegetalCapitell vegetal

Capitell vegetalCapitell vegetal

Capitell vegetalMènsula amb forma de cara


Trobem dos capitells que no estan esculpits amb motius vegetals, si no que són historiats. En un trobem a un lleó que devora a una persona caiguda al terra. En l'altre trobem representada l'escena de l'Anunciació, on veiem a Maria i a l'àngel dins d'uns arcs, com simulant que la trobada es va fer dins d'un edifici.


El temple tenia dues portes d'accés, de les que només ens ha arribat una. La situada en el mur oest va quedar cegada en construir el castell. Des de l'interior del temple encara es pot veure l'arc de mig punt amb uns àbacs sortints que li dóna la falsa aparença d'arc de ferradura. Aquests estan decorats amb motius vegetals. Tenia un timpà i llinda, que no ens han arribat i dels quals només queda l'arrencada de la llinda a banda i banda de l'arc.


Prop d'aquesta porta podem trobar una interessant pila baptismal.


L'altra porta d'accés es troba en el mur sud. Està flanquejada per dues torres del castell, construïdes en el segle XVI. La porta està formada per dues arquivoltes, mutilades per la construcció de les torres i un guardapols escacat. L'arquivolta interior té esculpits motius florals, mentre que la exterior té forma de bossell. En aquest mateix segle es rebaixa el sostre del tram previ al presbiteri de la nau central, dotant-lo d'una coberta de creueria. 


Ja en el segle XVIII es demoleix part de la torre del creuer i es col·loca una espadanya sobre la porta d'accés al temple.


La meva visita a Turégano va ser una mica per casualitat. No entrava en els meus plans inicials. Me n'alegro d'haver canviat aquests plans, doncs pujar a aquest castell és una visita molt recomanable. La llàstima es que malgrat que et cobrin una entrada de 2 € les condicions de visita són pèssimes. El primer que sorprèn és el sistema d'il·luminació. Senzilles bombetes estan penjades per diferents indrets amb el fil penjant per qualsevol lloc, com per exemple pel costat d'aquest capitell romànic.


No cal dir que les estances resten a la penombra, doncs la il·luminació és deficient i la pujada i baixada de les escales complicada. Per una banda és molt interessant passejar per un indret poc pertorbat per modernes restauracions, però s'agrairia que el recinte estigués una mica més condicionat per a la seva visita.

Sala del castell Sala del castell


El temple pateix dels mateixos mals, agreujats pel fet que gairebé totes les entrades naturals de llum van ser cegades en construir el castell. La poca il·luminació té el seu encant, però fa molt difícil la contemplació d'aquest tresor amagat.