Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de Nuestra Señora de la Asunción
(Aldealengua de Santa María, Segòvia)

41º 27,747'N ; 3º 28,004'O   
Temple romànic edificat en la part més alta de la població. Durant el segle XVIII es va reformar profundament el seu interior, així com la capçalera. 


La porta d'accés es troba en el mur sud. És l'element més interessant de tot el temple. Està formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació, protegides per un guardapols escacat.


Les arquivoltes estan ricament decorades amb motius vegetals i geomètrics.


L'arc central es recolza en dues columnes, que tenen els capitells esculpits. En el costat dret podem veure a dues harpies, mentre que en l'esquerre es van representar a dos lleons afrontats.

Capitell amb lleons     Capitell amb harpies


La porta està protegida per un porxo plateresc, que va reaprofitar alguns elements del porxo anterior romànic. En l'actualitat només es conserva la porta d'accés i un arc a banda i banda d'aquesta. Els arcs de la porta estan decorats amb boles.


La part exterior del temple estava decorada amb una cornisa esculpida amb motius vegetals i també mètopes i mènsules esculpides. Malauradament se n'han perdut moltes i només es conserven en alguns sectors dels murs laterals de la nau i del presbiteri. Alguns d'aquests elements ornamentals han estat reaprofitats en les construccions afegides durant el barroc.


En els murs laterals de la capçalera trobem dos grans arcs de mig punt cegats, que descansen en parelles de columnes. Els seus capitells estan esculpits amb diverses cares humanes.


També es conserva en l'interior de l'església una interessant pica baptismal.