Castella i Lleó - Província de Segòvia


Església de San Pedro de Alquité
(Riaza, Segòvia)

41º 18,565' N ; 3º 24,289'O   
L'església de Sant Pere d'Alquité apareix documentada ja en el segle XII. La fàbrica original romànica d'aquest segle ha quedat oculta per les reformes que s'han fet al llarg dels segles.


Està formada per una sola nau, acabada a l'est amb una capçalera quadrada, que es cobreix amb una volta de canó. Aquesta exercia un pes excessiu sobre el mur sud, que es va desplaçar lleugerament i es va haver de reforçar amb contraforts.


Cal travessar el que un dia va ser un porxo romànic, actualment desaparegut, doncs va ser cegat,  per accedir a l'element més interessant del temple, la seva portalada.


Està formada per tres arquivoltes de mig punt ricament decorades. Les arquivoltes exterior i interior estan decorades amb motius geomètrics de factura bastant tosca. El més interessant és sens dubte l'arc central decorada amb diversos personatges i éssers fantàstics.


D'esquerra a dreta poden observar un personatge que cavalca una harpia, cinc bèsties alades amb les ales plegades i una amb les ales desplegades, un personatge amb escut on hi ha esculpida una creu, el rei David tocant un instrument, i dos cavallers lluitant amb unes bèsties monstruoses, en una clara al·lusió a la lluita entre el bé i el mal. La factura d'aquestes bèsties és molt similar a les que podem trobar en la porta de la Sala Capitular de la catedral de El Brugo de Osma.


Aquest arc es recolza en dues columnes, que tenen els seus capitells esculpits amb quadrúpedes monstruosos i harpies. La delicada talla dels seus plomatges i pelatges els emparenta amb l'escultura del monestir de Silos.

Capitell amb quadrúpedes     Capitell amb harpies


En l'interior del temple es conserva una talla de la Verge Maria amb el Nen a la falda. Es de factura tardo romànica, de finals del segle XII o principis del XIII. Posteriorment es va repintar d'una forma molt poc encertada i que a dia d'avui necessita urgentment ser restaurada.