Galícia - Província d'A Coruña


Santiago de Traba
(Laxe)

43º 10,863'N ; 9º 02,109'O    
Alguns historiadors han identificat aquesta zona, propera a la platja de Traba, com el lloc d'origen dels comtes de Traba, una família noble gallega molt influent entre els segles XI i XII. Es creu que en aquest indret van tenir una de les seves fortificacions, però es desconeix la seva ubicació.

Del temple, com sol ser habitual a la zona, no tenim notícies històriques. Per la seva tipologia i escultura el podem datar al voltant de l'any 1200.


Originàriament tenia l'estructura típica dels temples rurals gallecs, amb una nau i una capçalera rectangular. Aquesta estructura ha estat alterada profundament en època moderna, amb la construcció de dues grans capelles en el primer tram de la nau i amb una nova façana.


La nau, probablement, tenia una coberta de fusta, doncs no hi ha contraforts en els murs laterals. Actualment té una coberta lleugerament apuntada, feta amb totxanes i ciment. Està reforçada per arcs que descansen directament en el mur.


L'absis està cobert amb una volta apuntada, que està reforçada per un arc toral. Tampoc aquesta volta sembla l'original, ni l'arc toral, que descarrega directament en el mur i no en les columnes adossades que hi ha. Aquestes són coetànies al temple i per tant, cal pensar que la volta va ser refeta en algun moment.


Els capitells són de tipus vegetal, similars als que trobarem en l'arc triomfal. En el costat de l'epístola es va esculpir un cap humà entre els elements vegetals, que malauradament s'ha perdut. El del costat de l'evangeli està decorat amb fulles carnoses i fruits.

Capitell de l'arc toral    Capitell de l'arc toral

L'arc triomfal també ha estat alterat i seria de factura moderna, si bé les columnes i capitells són romànics. Estan decorats amb fulles voluminoses, entre les que apareix un cap humà. 

Capitell de l'arc triomfal    Capitell de l'arc triomfal

Els murs laterals de la nau han patit alteracions, però conserven l'estructura original. En els murs laterals de la nau i sota de la cornisa es conserven algunes mènsules d'època romànica.

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida


En el mur est de l'absis s'obria una finestra de doble esqueixada, actualment cegada. Exteriorment podem veure com l'arc i els laterals de la finestra estan decorats amb un bossell.


En el mur nord s'obre una porta amb dintell pentagonal.


Té esculpit un timpà, dins del qual hi ha una creu flanquejada per dues tiges. A banda i banda del timpà hi ha dues flors de quatre pètals circumscrites.


En l'interior del temple es conserva una pila baptismal romànica. El fust i la copa estan decorats amb gallons. En la part superior del vas hi ha gravat un fris de dents de serra.