Galícia - Província d'A Coruña


Santa Mariña d'Obre
(Noia)

42º 46,927'N ; 8º 53,862'O    
Temple aixecat en la segona meitat del segle XII, potser a partir de la refundació de Noia, l'any 1168. En el segle XVI va ser annexionada a San Martiño de Noia


Malauradament, d'aquest temple romànic només s'ha conservat la capçalera, integrada en un edifici més modern. L'absis té planta rectangular


L'arc triomfal també s'ha conservat, malgrat haver tingut greus problemes d'estabilitat a jutjar per la seva inclinació cap a la dreta. Està format per un arc de mig punt, que es recolza en dues columnes, que tenen capitells de tipologia vegetal. Els cimacis dels capitells es prolonguen pels murs laterals a mode de imposta escacada. La volta amb que es cobreix l'absis és moderna i curiosament té dos vertents. 

Adossada al nord de l'absis trobem la sagristia, des de la qual podem veure les sis mènsules en que es recolza la cornisa del mur nord de la capçalera. Malgrat que algunes han patit mutilacions, podem distingir a dues figures humanes, motius geomètrics i vegetals.

Per la banda sud si podem veure les mènsules des de l'exterior del temple.En aquest cas trobem una figura humana asseguda, el cap d'un animal i motius geomètrics.

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida


En el mur est trobem una finestra, actualment cegada.


Està formada per una arquivolta decorada amb un bossell i escòcia, que descarrega la seva força en dues columnes amb els capitells esculpits. L'arc està protegit per un guardapols decorat amb grups de tres boles.


El capitell del costat nord té a dos quadrúpedes enfrontats, mentre que el sud és vegetal.

Capitell de la finestra de l'absis    Capitell de la finestra de l'absis

Coronant aquest mur trobem un Agnus Dei i sobre ell una creu de llaç.

Agnus Dei i creu de llaç    Rostre de l'Agnus Dei