Galícia - Província d'A Coruña


Santa Maria de Portor
(Negreira)

42º 54,831'N ; 8º 41,838'O    




Ens trobem davant el que queda d'un antic priorat benedictí, que depenia de San Martín Pinario.


Es tracta d'una església aixecada a finals del segle XII i formada per una sola nau,  curiosament capçada al nord-est per un absis rectangular. No entenen aquesta curiosa orientació, doncs no ens sembla que hi hagi elements geològics que ho justifiquin.

La nau està coberta amb una estructura de fusta, però aquesta no era la seva coberta original. En els murs laterals es conserven columnes adossades, que de ben segur servien de suport a tres arcs torals. En el moment de construir la coberta actual es van retirar els capitells, tres d'ells es conserven en l'interior del temple i són de temàtica vegetal, malgrat que un està molt deteriorat. Externament, aquestes columnes estan reforçades amb contraforts.


L'absis estava decorat externament amb dos arcs cecs. En el costat de l'Evangeli aquests han desaparegut i només es conserva l'arrencada d'un d'ells.

Mur de l'espístola de l'absis

Arrencada d'un arc    Mur de l'evangeli de l'absis


Per sobre d'aquests arcs, en el costat de l'epístola, trobem un fris d'arcs cecs sota la cornisa. Aquests tenen les arestes decorades amb incisions, fent petits cilindres.


Els punts d'unió entre dos arcs es recolzen en mènsules esculpides. També trobem mènsules, si bé sense el fris d'arcs cecs, en el costat oposat de l'absis.

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida


També es conserven mènsules en el mur de l'epístola del temple, si bé la seva varietat iconogràfica i qualitat són inferiors a les de la capçalera.

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida


La comunicació entre la nau i l'absis es fa mitjançant un arc de mig punt, que descansa en dues columnes amb els capitells esculpits amb temàtiques vegetals. Malgrat això, en el del costat esquerre, hi podem veure dos caps humans entre les palmetes.

S'accedeix al temple per tres portes. La del mur oest és de factura moderna, mentre que les dues laterals són coetànies a la resta del temple.

La del costat de l'epístola és molt simple. Està formada per un arc de mig punt de descàrrega, que envolta un timpà llis.


El timpà està repenjat en dos muntants. El de la esquerra no està esculpit, mentre que el dret té esculpides unes boles a banda i banda d'un rectangle.

Muntant    Muntant

La porta del costat nord és una mica més elaborada. No presenta arc de descàrrega per l'exterior, si no que directament trobem una llinda en la que s'han gravat dos petits arcs cecs.


Els muntants tenien una petita decoració geomètrica, que s'ha perdut en el costat dret.