Galícia - Província d'A Coruña


Santa María de Lampai
(Teo)

42º 46,683'N ; 8º 37,011'O    
Aquesta església és el que queda d'un antic monestir benedictí, si bé actualment fa les funcions de parròquia. La tradició local diu que els propis veïns van ser els que van destruir-lo com a resposta pels constants abusos de la comunitat monàstica. 


Es creu que va ser fundat al voltant de l'any 1150. La primera notícia documentada que ens ha arribat data de l'any 1185, en un document d'intercanvi de bens entre el monestir de Lampai i el de Toxosoutos.


El temple té una sola nau capçada a l'est per un absis rectangular. Tots dos àmbits estan coberts amb voltes de canó de factura moderna. Es manté la comunicació entre la nau i l'absis mitjançant l'arc triomfal romànic. El capitell del costat nord és de temàtica vegetal amb boles en els angles. El del costat sud també és vegetal, però presenta un treball més acurat, amb un doble registre de fulles d'acant i amb volutes en els angles. La base i els podis d'aquestes columnes també estan decorats. La basa nord té dents de serra, mentre que el podi té cercles concèntrics. En el costat sud trobem elements helicoides a la basa i florons al podi.


L'empremta romànica també la trobem en la façana oest. Allà trobem la porta d'accés al temple.


Està formada per dos arcs de mig punt en gradació. L'arc interior està decorat amb bossells i mitges canyes, mentre que l'exterior presenta una decoració a base d'arcs cecs. Protegeix la porta un guardapols vegetal.


Els dos arcs es recolzen en dues parelles de columnes. Totes elles tenen capitells de temàtica vegetal.

Capitell de la porta   Capitell de la porta

Capitell de la porta   Capitell de la porta


Els cimacis estan decorats amb fruits i altres elements vegetals.


El timpà està decorat amb una creu grega, flanquejada per dues flors i dues taus.


En el mur que envolta l'espai on s'aixeca el temple, podem veure una mènsula esculpida amb motius vegetal.