Galícia - Província d'A Coruña


Santa María de Cruces
(Padrón)

42º 47,177'N ; 8º 38,878'O    
L'antiga església parroquial de Cruces va ser construïda a finals del segle XII. Actualment no té culte, doncs aquest es va traslladar al santuari de Escravitude, situat a pocs metres i construït en el segle XVIII arran de l'acció miraculosa de l'aigua d'una font ubicada en aquell indret i que va guarir a un malalt.


Està formada per una sola nau, capçada per un absis rectangular. La nau té una coberta de fusta, mentre que l'absis es cobreix amb una volta de canó apuntada. Aquesta està reforçada per un arc toral. Aquest es recolza en columnes amb els seus capitells de tipologia vegetal i en el cas del capitell del costat nord també hi  ha motius en forma de cistell.


L'arc triomfal també es recolza en columnes adossades. Els seus capitells són similars als de l'arc toral, és a dir tenen decoració de cistell i vegetal.

La volta de l'absis arrenca d'una imposta decorada amb boles.

Pel que fa a l'exterior de l'absis, ens fixarem en el mur sud, doncs el nord va quedar ocult per la sagristia. En ell podem veure el contrafort que reforça l'arc toral.


En cadascun dels dos espais en que està dividit el mur trobem dues mènsules sota la teulada. Estan molt erosionades, però encara es poden veure quatre caos d'animals.

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

En el mur est, però oculta per les branques i fulles d'un arbre, hi ha una finestra de mig punt, decorada amb un arc recolzat en dues columnes amb capitells vegetals i amb boles.


En el mur nord de la nau també trobem mènsules esculpides sota la teulada. La majoria no tenen decoració, però podem trobar algunes decorades amb boles encaputxades i una amb un cap humà. 

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida