Galícia - Província d'A Coruña


Santa María de Caamaño
(Porto do Son)

42º 39,336'N ; 9º 01,503'O    
Aquest temple, del que no tenim notícies antigues es va aixecar al voltant del 1170, però va ser modificat ens els segles XVII i XIX. 


Està formada per una nau i un absis rectangular, al que se li va afegir una sagristia en el costat nord. La nau va ser reformada en 1675, quan es modifiquen l'alçada dels murs i es construeixen unes noves voltes.


També es dota de més alçada la capçalera. Un segle més tard es reforma la façana i es construeix el campanar de cadireta i la monumental escala que permet el seu accés.


A banda de bona part dels murs laterals de la nau, l'empremta romànica la trobem en la capçalera. Destaca la finestra oberta en el mur est.


És una finestra d'una sola esqueixada, que ha vist reduïda la seva alçada amb el pas dels segles.


L'envolta un arc de mig punt que té cinc arquets cecs com a decoració. Aquesta decoració es repeteix en l'intradós. Envolta a l'arc un guardapols decorat amb un escacat molt erosionat.


L'arquivolta es recolza en dues columnes, que tenen els seus capitells decorats amb motius vegetals.

Capitell esquerre    Capitell esquerre

S'accedeix a l'absis mitjançant un arc triomfal doble de mig punt. L'arc interior descansa en dues columnes amb els capitells vegetals. També són d'aquesta temàtica els capitells de l'arc toral, que reforça la volta de canó de l'absis. La volta arrenca d'una motllura escacada.


Cal abaixar el cap i fixar-se en les bases de les columnes  de tipus àtic amb boles ens els angles, però especialment en els plints, decorats amb dents de serrar, motius ondulants i arcs cecs.

En el mur sud de la capçalera es va obrir una credença feta amb un arc de mig punt, decorat amb un bossell en l'aresta.

També s'ha conservat una pila baptismal de tradició romànica, que actualment serveix com a pedestal per a una imatge.

Si ens fixem en el mur sud de l'absis, podem veure les traces dels dos arcs cecs amb que estava decorat. Aquests van ser cegats en el moment en que es va modificar el temple en el segle XVII. Probablement també en aquest moment es van perdre les mènsules de sota la teulada.