Galícia - Província de Lugo


Santa Cruz de Retorta
(Palas de rei, Lugo)

42º 56,826'N ; 7º 44,541'O   
Temple construït durant la segona meitat del segle XII i que malgrat els afegits posteriors, conserva la planta romànica. 


El temple està format per una sola nau, amb coberta de fusta, capçada a l'est per un absis rectangular i a la que se li va adossar una sagristia pel costat nord.


L'absis va ser sobrealçat per igualar-lo a l'alçada del temple, com es pot veure clarament en el mur est.


En la part central de l'absis s'obre una interessant finestra de mig punt i decorada amb una arquivolta, que es recolza en dues columnes i que té un guardapols amb motius geomètrics esculpits. 


La columna del costat esquerre té el fust decorat amb un motiu helicoïdal, mentre que la del costat dret té incisions de tipus geomètric. Els dos capitells tenen una factura molt simple a base d'elements vegetals.

Columna esquerra    Columna dreta

En l'arc podem veure una gelosia. No hem trobat cap informació fiable sobre ella. Només una web la situa com un element del segle V, feta pels sueus... Tenint en compte que en aquell moment els sueus encara no s'havien convertit al cristianisme i tot just era un regne incipient, ens sembla molt agosarada aquesta afirmació. A nosaltres ens sembla un element modern, però en cas que fos més antic no seria anterior al segle IX.


En el mur oest trobem una de les dos portes que té el temple. Està formada per un senzill arc de mig punt, que envolta un curiós timpà.


En el timpà es va representar a Crist, com a Déu creador de l'Univers. Està flanquejat pel sol, la lluna i les estrelles.

Timpà oest   Detall del timpà oest

El temple té una altra porta en el mur nord. En aquest cas també és de mig punt, però té una arquivolta, que està decorada amb un motiu de ziga-zaga.


Aquesta arquivolta es recolza en dues columnes amb capitells de tipus vegetal.

Capitell esquerre    Capitell dret

En el timpà es va esculpir un crismó al que li falten les lletres alfa i omega. A banda i banda del crismó sembla que es van esculpir unes lletres, que en el costat esquerre estan molt erosionades i en el costat dret veiem Pel PRE, que alguns autors han identificat com PELAGIO PRESBÍTERO, el patrocinador de l'obra.