Galícia - Província d'A Coruña


Santa Cristina de Barro
(Noia)

42º 46,927'N ; 8º 53,862'O    
Els orígens de la parròquia de Barro es remunten a l'època visigoda, quan estava dins de la diòcesis d' Iria Flavia i la zona de Noia era on desembarcaven molts peregrins, per anar a mostrar la seva devoció a les relíquies de l'Apòstol Sant Jaume, trobades en el segle IX. Aquesta afluència de peregrins a la zona, la farà rica i la parròquia de Barro en sortirà beneficiada.

En 1112, la reina Urraca va donar a l'església de Santiago de Compostel·la els bens i servs que tenia a Santa Cristina. El 2 d'abril de 1168, el rei Fernando II de Lleó ordena el trasllat de la població, de la zona de Santa Cristina fins l'actual emplaçament de Noia i funda l'església de San Martiño. A partir d'aquest moment, Santa Cristina entra en decadència, doncs tot el poder i la majoria de rendes se les emporta San Martiño, al voltant del qual s'articula el nou nucli urbà. És en aquest moment que la parròquia adquireix el topònim de Barro i deixa de dependre directament de la catedral, per passar a estar sota les ordres del monestir de los Santos Juxto i Pastor de Toxosoutos.  


El temple va funcionar com a parròquia fins l'any 1737, moment en que es construeix un temple barroc a l'altra banda del carrer.


Malauradament, el que avui podem veure, envoltat de vegetació i runa, és només la capçalera de l'antic temple. Té planta rectangular, amb una volta de canó, que arrenca d'una senzilla motllura en cadascun dels murs laterals. En el mur est s'obre una finestra d'una esqueixada. 


L'element més interessant del temple són les mènsules que trobem en els murs laterals. En el mur nord trobem dos mènsules decorades amb una bola, un falcó, el cap d'una bèstia i un personatge humà devorant els seus braços (identificació del pecat de la gola).

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida


En el mur sud veiem a tres simis, un bola i una imatge fàlica.

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida


Malauradament, el solar on es troba en el temple és un cementiri abandonat i la vegetació envaeix totalment el lloc. Sembla mentida... Això fa que no poguéssim acostar-nos al mur nord i fer millors fotografies de les mènsules. 

Vista general    Antic cementiri