Galícia - Província d'A Coruña


Santa Baia de Logrosa
(Negreira)

42º 54,250'N ; 8º 43,655'O    
El lloc de Logrosa ja va ser ocupat en època pre-romana, doncs era una ubicació estratègica en el meandre que forma el riu Tambre. En aquest punt es va aixecar un castro, que posteriorment va ser ocupat pels romans.


Del temple no tenim notícies fiables fins l'any 1607, quan es parla d'una capella situada en el costat de l'epístola, avui desapareguda. El temple romànic en 1733 estava en molt mal estat, així que es decideix construir un nou temple, al que en el segle XIX se li afegeix el campanar i la sagristia.

Així doncs, en el temple no es conserva cap resta romànica. Hem de buscar-la a l'exterior, just davant la porta. Es tracta de la pica baptismal. Aquesta va estar dins el temple fins l'any 1974, quan es construeix una nova i aquesta es deixa a l'exterior. Ja en el segle XXI, es decideix fer-li un nou peu i s'instal·la en la ubicació actual.


És de factura senzilla i els elements amb que estava decorada esta molt erosionats. Podem veure franges verticals, que recorren l'exterior de tot el vas. En la part inferior de cadascuna d'aquestes franges hi trobem dos petits arquets.