Galícia - Província d'A Coruña


San Xoán de Recesende
(Teo)

42º 48,801'N ; 8º 33,445'O    
Ens trobem davant d’un temple inicialment romànic però que ha patit nombroses alteracions al llarg dels segles. No coneixem el moment concret en que es va construir, doncs no es conserven documents que ens parlin de la parròquia fins a principis del segle XVII, quan surt nomenada en les Memorias del Arzobispado de Santiago, escrites pel cardenal Jerónimo del Hoyo.

Inicialment va ser construïda amb una sola nau, capçada a l'est per un absis de menors dimensions que la nau. Posteriorment, en el segle XV o XVI es va modificar la coberta de l'absis, doncs es va augmentar l'alçada i es va construir una volta de creueria. 


En els segles XVII i XVIII continuen les modificacions, que en aquest cas afecten a la nau, a la que se li va augmentar l'alçada. A finals del segle XIX o principis del XX es van construir capelles en els murs laterals, amb trets neo-romànics. També s'afegeix una sagristia al nord de l'absis i una estança relacionada amb els oficis funeraris en l'angle su-oest.Les restes romàniques que s'han conservat es concentren en la capçalera. Des de l'exterior podem veure fileres de carreus ben escairats amb contraforts en els angles. Per la part interior es conserva l'arc triomfal, que descansa en columnes amb capitells vegetals.