Galícia - Província d'A Coruña


San Pedro de Baroña
(Porto do Son)

42º 41,937'N ; 9º 01,008'O    
El lloc de Boroña va ser ocupat des de l'antiguitat, com ho demostren els nombrosos gravats rupestres i túmuls megalítics que hi ha a la zona, juntament amb el Castro de Baroña, de l'edat del ferro. 


Del temple, però, no en tenim cap notícia antiga i creiem que va ser aixecat en el darrer terç del segle XII.


Conserva en part la seva estructura romànica, si bé ha estat alterada amb el pas dels segles, especialment en el costat nord, on es va afegir una sagristia i una segona nau. El temple romànic estava format per una sola nau, capçada a l'est per un absis rectangular. Aquest està cobert per una volta de canó, reforçada per un arc toral amb capitells vegetals. De factura similar són els capitells de l'arc triomfal. En aquest cas és un arc doble, però només l'interior descansa en columnes adossades, mentre que l'exterior ho fa directament sobre el mur. Tant les columnes de l'arc triomfal com les de l'arc toral tenen uns fusts força curts, doncs s'alcen sobre un alt podi.


En el tester de la nau, per sobre de l'absis, s'obre un òcul romànic.

El mur nord de la capçalera ha quedat alterat i ocult per la presència de la sagristia. Per sort el costat sud ha arribat fins als nostres dies sense gaires alteracions. Com molts altres temples de la zona està decorat amb dos arcs cecs, que s'uneixen en el contrafort que reforça l'arc toral.


Sota la teulada, trobem mènsules esculpides amb motius geomètrics molt simples.

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida


En el mur est s'obria una finestra d'una sola esqueixada, actualment cegada.

Mur est    Finestra de l'absis

Coronant aquest mur trobem dos carreus amb una decoració en forma de soga en la part inferior i que tenen una inscripció gravada. L'acumulació de líquens i molsa l'oculta gairebé per complert. Probablement són elements reaprofitats de l'original façana romànica

Carreus amb motiu de soga esculpit    Detall inscripció

En el mur sud trobem una petita porta, també cegada.


Destaca la seva llinda pentagonal en la que trobem el que semblen uns raigs de sol i dos petits arquets gravats a la pedra.


En aquest mur, també trobem dues finestres de mig punt i arc monolítics originals de l'època romànica.

Finestra del mur sud    Finestra del mur sud