Galícia - Província d'A Coruña


San Miguel de Treos
(Vimianzo)

43º 05,267'N ; 8º 58,057'O    
Ens trobem davant d’un temple que es va aixecar al voltant de l’any 1200, però que ha patit nombroses modificacions a partir del segle XVIII.


D’època romànica es conserva bàsicament la capçalera, formada per un absis rectangular i cobert amb una volta de canó. La volta està reforçada per un arc toral, que descansa en dues columnes amb capitells vegetals.


La comunicació entre la nau i l’absis es fa mitjançant un arc triomfal doble. L’arc interior està decorat amb dos bossells. El més exterior presenta bossells, canyes i motllures. El primer arc descansa en dues columnes adossades amb capitells vegetals.


En el mur est de l’absis s’obre una finestra d’una sola esqueixada. Està decorada amb una arquivolta de mig punt, resseguida per un guardapols decorat amb botons florals. L'arquivolta està recolzada en dos columnes amb els capitells de tipus vegetal.


El mur nord de l'absis ha quedat ocult per la construcció de la sagristia. En canvi el del costat sud si és visible des de l'exterior. Hi ha un contrafort, que correspon amb l'arc toral i que divideix el mur en dos. En cadascun dels espais podem veure dues mènsules sota de la teulada. Totes tenen la mateixa decoració: una fulla que es doblega per subjectar una bola.

Mènsules esculpides   Mènsules esculpides