Galícia - Província d'A Coruña


San Martiño
(Noia)

42º 46,941'N ; 8º 53,298'O    
El temple el va fer construir l’arquebisbe Lope de Mendoza a principis del segle XV. Les obres van finalitzar en l’any 1434, segons consta en la part inferior de la llinda de la porta principal.


El temple té un aspecte de fortalesa, accentuat per les dues torres que flanquegen la façana principal. Aquestes dues estan comunicades entre elles per un camí de ronda, que també és present en l’absis, fortificat amb merlets.


Està format per una sola nau, capçada per un absis de planta poligonal i molt més estret i baix que la nau. Aquest està cobert per una volta nervada, de perfil apuntat. Il·luminen l’absis tres grans finestrals, actualment decorats amb vitralls del segle XIX.


Exteriorment estan decorades amb un arc apuntat esculpit amb puntes de diamant.


En el mur on s’obre l’absis, podem veure una petita rosassa.

La nau presenta una coberta de fusta a dues aigües, sostinguda per quatre arcs apuntats de diafragma, que descarreguen la seva força en pilars adossats. Aquests estan reforçats externament per contraforts.


Però sens dubte l’element més destacat d’aquest temple és la portalada principal, inspirada en les obres dels mestre Mateu, especialment en el pòrtic de la Glòria de Santiago de Compostel·la.


Està formada per dos arquivoltes apuntades, que envolten un timpà en el que es va esculpir l’escut de Castella i Lleó, flaquejat per les armes de l’arquebisbe Mendoza, impulsor del temple.


Les dues arquivoltes es recolzen en tres parelles de columnes en les que es van esculpir les imatges dels dotze apòstols. Les bases de les columnes també estan decorades amb bèsties i figures humanes, que s’adapten a l’espai existent. Els capitells i els seus àbacs estan decorats amb motius vegetals.

Apòstols de la portalada    Apòstols de la portalada

Apòstols de la portalada    Apòstols de la portalada


L’arquivolta interior està presidida per la imatge d’un Crist en Majestat, envoltat per dotze ancians que toquen instruments, seguint la fórmula del pòrtic de la Glòria del mestre Mateu.


L’arc exterior està decorat amb àngels que són testimonis de l’anunciació de Sant Gabriel a Maria. Les dues imatges de l’arcàngel i de Maria embarassada es troben en la primera dovella de cada extrem.

Verge Maria a la portalada    Sant Gabriel a la portalada


Tot el conjunt està protegit per un guardapols decorat amb motius vegetals.


Al seu damunt hi ha una imponent rosassa. Està formada per tres cercles concèntrics. L’exterior està decorat amb boles, el central amb motius vegetals, mentre que en l’interior trobem músics i àngels. La rosassa està flanquejada per quatre àngels que toquen una trompeta, símbol del Judici Final.


En el mur nord hi ha una altra porta. Està formada per un arquivolta apuntada, que es recolza en dues columnes, que tenen els capitells esculpides. També estan decorats l'arc i el guardapols amb temàtica vegetal.


El capitell esquerra és de tipus vegetal, mentre que en el costat dret veiem a dues aus amb cap de bèstia, una de les quals mossega pel coll a l'altra. També hi ha esculpit un cap humà i elements vegetals.

Capitell dret   Capitell esquerre

Envolta el timpà una sanefa amb flors, que es prolonga pels muntants.

Muntant esquerre    Muntant esquerre

En el timpà es representa a Maria amb el Nen a la falda, acompanyats per Josep. Completa el conjunt la figura de l’arquebisbe Lope de Mendoza en actitud orant, benefactor del temple.


Hi havia encara una tercera porta, situada en el mur sud i actualment cegada. Aquesta és molt més senzilla i de forma rectangular. Sobre la llinda hi ha un timpà llis, envoltat per un arc apuntat i un guardapols decorat amb puntes de diamant.


En els murs laterals del temple es poden veure unes grans mènsules, que servien de suport a un porxo, on es realitzava el mercat.


En l’interior del temple es venera una imatge policromada de Sant Jaume, datada entre els segles XIV i XV. També és d’especial interès la pila baptismal del segle XVI.