Galícia - Província d'A Coruña


San Fiz de Freixeiro
(Santa Comba)

43º 00,0573'N ; 8º 44,371'O    
Algunes fonts situen els orígens d'aquest temple en època alt medieval, quan l'advocació de San Fiz era molt popular. Aquesta afirmació no la podem confirmar ni desmentir doncs no conservem cap document que ens parli d'aquesta església fins l'any 1241, en un document de compra-venda. Per la seva estructura i detalls escultòrics, caldria datar aquest temple vers l'any 1200, clarament influït per l'obra de la catedral de Santiago de Compostel·la.


L'església va ser construïda amb una sola nau rectangular i capçalera també rectangular, a les que posteriorment se'ls va adossar una nau en el costat nord i la sagristia.


La nau està coberta amb un volta rebaixada de factura moderna. Està dividida en tres trams gràcies a dos arcs, també rebaixats, que es recolzen en les columnes originals, adossades al mur lateral sud i a uns pilars pel costat nord. Tres dels seus capitells són de temàtica vegetal i de bona factura. Tenen dos registres de fulles rematades per volutes. L'altre capitells té una decoració a bases d'entrellaçats.


L'absis està cobert amb una volta de canó, reforçada per un arc toral. Aquest es recolza en dues columnes adossades als murs laterals de l'absis, que tenen capitells vegetals. L'arc triomfal és doble i de mig punt. El més interior també es recolza en dues columnes amb els capitells vegetals.

Exteriorment, l'absis conserva intacta la seva decoració en el mur sud, on trobem dos arcs cecs de mig punt, separats per un contrafort.


Sota la cornisa de la teulada trobem cinc mènsules esculpides amb motius vegetals i geomètrics, força erosionats.

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida 


En el mur nord la decoració és similar, tot i que ha quedat dins la sagristia i es va modificar un dels arcs per obrir-hi la porta que comunica amb la nau. També hi veiem una metopa decorada un un motiu floral.


En el mur est no hi trobem una finestra convencional, si no que hi ha un rosetó, actualment cegat per la presencia d'un retaule barroc.


El cercle interior presenta un bossell, mentre que l'exterior està decorat amb petits arcs cecs de mig punt, protegits per un senzill guardapols.


En el mur tester de la nau, per sobre de l'absis, trobem una altra finestra circular, en aquest cas sense decoració.


En el mur est de la sagristia trobem un element singular. Es tracta d'un timpà neo-romànic, decorat amb entrellaçats i una creu. L'envolta un arc de mig punt decorat amb bossell i protegit per un segon arc escacat, que en aquest cas si són coetanis del temple. Probablement formaven part d'alguna porta oberta en el mur nord, que es va suprimir en construir la segona nau.


La comunicació entre les dues naus va comportar l'obertura de tres arcs en el mur nord del temple romànic i que es ceguessin les finestres que il·luminaven el temple i de les que encara es pot veure el seu perfil.

En el mur sud, hi ha una porta que conserva l'arquivolta de bossell i el guardapols llis romànics. Els dos elements descansen directament en impostes llises.