Cantàbria


Santa Maria de Retortillo
(Campoo de Enmedio)

42º 59,138'N ; 4º 06,819'O    
Aquest temple s'alça damunt les restes del que en el passat va ser la ciutat romana de Julióbriga. Als voltants de l'església podem veure les nombroses estructures d'edificis que s'han excavat fins al moment.

Domus romana   Restes romanes

En el cartulari de Santillana del 1057 trobem la primera menció del lloc de Rivo Tortillo. Posteriorment es difícil localitzar documents que ens parlin d'aquest indret.

L'església està formada per una sola nau, creiem que inicialment coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals,  però que posteriorment es va substituir per una volta gòtica, que és la que ha arribat fins els nostres dies. Està capçada a l'est per un absis semicircular, precedit per un presbiteri força interessant. Malauradament no vam poder accedir a l'interior del temple i no us en podem oferir imatges.


Exteriorment l'absis està dividit en tres espais gràcies a dos contraforts que en la part superior es transformen en dues columnes dobles. En cadascun d'aquests tres espais s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


Les finestres del costat dret i esquerre tenen els seus arcs en gradació, sense cap columna. Un guardapols ressegueix l'arc exterior i es perllonga per la resta del tambor absidal a mode de imposta. Està decorat amb motius florals. Per sota les finestres trobem una imposta decorada amb motius molt similars.

Finestra sud de l'absis    Finestra nord de l'absis

La finestra central, en canvi, presenta dues columnes amb els seus capitells decorats. En el costat esquerre veiem a dos animals rampants, mentre que en el costat dret hi ha dues aus.


Les finestres segueixen el mateix patró decoratiu per la part interior i per tant només té columnes la central. En aquest cas els capitells són de temàtica vegetal. Les tres finestres es troben entre dues impostes decorades amb flors circumscrites. La imposta inferior es va mutilar en les parts que discorria per les finestres laterals, doncs es van modificar per permetre l'entrada de més llum.

Les dues parelles de columnes que divideixen el tambor absidal acaben en capitells esculpits sota la cornisa, que està decorada amb mitges boles. Malgrat estar força erosionats, en un d'ells podem veure a dos quadrúpedes enfrontats i que sostenen amb una pota el que sembla un cap humà. En l'altre capitell es van esculpir motius vegetals.

Capitell de l'absis   Capitell de l'absis

També sota la cornisa trobem la presència de mènsules esculpides, molt desgastades. En elles es van representar boles, ocells, caps humans i algun mamífer.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

Aquesta decoració continuava en el presbiteri i en els murs laterals de la nau, si bé s'han perdut alguns trams per les reparacions que ha patit el temple al llarg dels segles.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

L'interior del presbiteri està bellament decorat amb dues parelles d'arcs cecs de mig punt, sota una imposta, que és la prolongació de la inferior de l'absis. Els arcs estan decorats externament amb un guardapols escacat, Just al damunts del punt d'unió entre els dos arcs, en el carcanyol es van col·locar dos animals esculpits. En el mur nord veiem dues aus que es donen l'esquena (coloms o perdius). En el mur sud, en canvi, es van esculpir dos lleons enfrontats.

Cadascuna d'aquesta parella d'arcs es recolzen en tres columnes amb els capitells esculpits. En el mur de tramuntana veiem un capitell vegetal a l'esquerra. El capitell central presenta a una dona flanquejada per dos lleons, que li posen una pota sobre el pit, mentre ella té les seves mans al ventre. El darrer capitell té esculpits dos grius enfrontats.

Els grius enfrontats són també els protagonistes del capitell esquerre del mur sud. El capitell central és força singular. Està ple d'animals fantàstics, que en els angles s'abracen i tenen el cap comú. En els laterals del capitell trobem un altre d'aquests éssers en posició rampant. Destaquen els seus ulls molt ametllats. El tercer capitell té esculpides unes boles amb caputxa, distribuïdes en dos nivells.

Si aixequem la vista ens trobarem amb l'arc triomfal de perfil apuntat. Aquest descansa en dues columnes, que tenen uns capitells bellament esculpits. De fet, són els elements escultòrics més interessants del temple. El capitell del costat nord representa a dos cavallers en plena lluita. Un d'ells porta una llança que està impactant en l'escut del seu rival, que alça la mà brandant una espasa.  En l'escut del costat de migdia tornem a trobar una lluita entre cavallers, en aquest cas tots dos armats amb una espasa i vestits amb cota de malla. Entre tots dos veiem a una dona, que s'interposa i agafa amb les mans les regnes dels cavalls. En tots dos capitells darrera els cavallers es va esculpir un ric repertori de motius vegetals.

Actualment s'accedeix al temple únicament pel mur sud. Allí trobem una porta de molt senzilla factura, formada per tres arcs de mig punt en gradació.


Els arcs descansen directament en els cimacis decorats amb motiu de niu d'abella, els del costat dret.


Al damunt de la porta hi ha encastat en el mur un timpà. Es desconeix el motiu pel qual es troba en aquesta posició. Una possible teoria és que formés part d'un moment constructiu anterior.


En el timpà veiem representat dos monstres alats, que s'agafen per una de les potes. De l'altra pota davantera els hi surt una creu. Sobre les potes que entrecreuen hi ha una creu circumscrita. Al damunt de les dues bèsties trobem a dos àngels que sostenen una creu llatina de tipus asturià.


Però el temple tenia una altra porta molt més monumental. Aquesta s'obre en l'antic mur oest del temple sota la gran espadanya de dos pisos. En algun moment es va decidir ampliar el temple vers ponent i s'afegeix una capella, on hi ha la pica baptismal romànica, que va deixar la portalada oculta des de l'exterior. Per sort, es va conservar...


Està formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació i decorades amb bordó. Les tres descansen en un parell de columnes amb els capitells esculpits. En el costat esquerre, tot i que erosionats, es poden veure diversos animals enfrontats com harpies i lleons. En el costat dret veiem a un home lluitant amb una bèstia, harpies, monstres alats i altres animals.

Al costat del temple i barrejades entre les restes romanes, trobem nombrosos enterraments d'època alt medieval, alguns dels quals són tombes antropomorfes excavades en  blocs de pedra.