Cantàbria


Santa Maria d'Olea
(Valdeolea)

42º 56,075'N ; 4º 12,140'O    
Del primitiu temple romànic en queda ben poca cosa, doncs entre els segles XVI i XVII va ser profundament modificada, afegint una nova capçalera i una torre quadrada als peus de la nau. També es va modificar la coberta de la nau, construint-ne una de nova de creueria.

Vista general  Vista general

Del temple original en resta ben poca cosa. Els elements més destacats els trobem en les dues portes d’entrada. La que permet l’accés al temple està formada per un arc apuntat, amb dues arquivoltes també apuntades i decorades amb bossell i mitges canyes. Envolta el conjunt un guardapols sense decoració. Les dues arquivoltes es recolzen en dures parelles de columnes sense cap mena de decoració en els capitells. 

Aquesta porta va ser protegida per un porxo tancat, en el que s’hi va obrir una altra porta, en aquest cas feta amb tres arcs de mig punt en gradació, però lleugerament apuntats. Envolta a l’arc exterior un guardapols decorat amb boles. Malauradament, hem perdut la part dreta de la porta per la construcció d’un potent contrafort.

Porta d'accés    Detall de la porta

En el mur nord es conserven les mènsules en que es recolza la teulada. Tots són de proa de vaixell a excepció del primer, que representa a un llop que en la seva gargamella porta una ovella.


En l’interior del temple es conserven dues piles baptismals romàniques. Una molt més senzilla, decorada amb bandes verticals i l’altra amb arquets de mig punt i un bossell en forma de soga a la part superior.