Cantàbria


Santa Maria d'Hoyos
(Valdeolea)

42º 56,468'N ; 4º 08,915'O    
Les primeres notícies del lloc d'Hoyos les trobem l'any 1275, en un document on es relata la donació d'uns bens per part dels germans Sandoval al monestir de Santa Maria d'Aguilar de Campoo.


El temple està format per una sola nau capçada a l'est per un absis semicircular, precedit d'un curt espai presbiteral.


A aquesta estructura se li van afegir en el segle XVII una torre als peus de la nau, una capella en el costat nord i un porxo en el mur sud, al que se li va afegir la sagristia.


Exteriorment l'absis està dividit en tres espais, separats per dues columnes. En el tram central s'obre una finestra de doble esqueixada.


La finestra està decorada per la part exterior amb una arquivolta, que descansa en dues columnes, que tenen els seus capitells decorats amb motius vegetals

Capitell de la finestra    Capitell de la finestra

Per la part interior, la finestra presenta una decoració similar, però que ha quedat oculta per la presència d'un retaule barroc.

Sota la teulada de l'absis i el presbiteri podem veure una cornisa decorada amb rombes, que es recolza en mènsules esculpides.  Començarem la descripció d'aquestes pel presbiteri sud. La mènsula més occidental té esculpida una cigonya a la que se li enrosca una serp al coll.  A continuació veiem un home assegut amb una massa (picapedrer?) i una llebre de llargues orelles.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

La primera mènsula de l'absis és llisa. La següent torna a mostrar un home assegut, en aquest cas amb un llibre a les mans. A continuació tornem a trobar a un altre picapedrer que porta un pic. En el carrer central de l'absis veiem una mènsula de temàtica vegetal amb una flor, una altra vegetal amb dos fruits i una amb quatre fruites amb motius entrellaçats. També trobem un animal amb la boca oberta, una mènsula amb quatre fulles que s'ajunten en la part central i una decorada amb una fulla d'acant. En el costat nord de l'absis veiem una mènsula amb dos rotlles en els extrems, una altra similar, però amb dos triangles entre els rotlles i dues de cavet.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


En el costat nord del presbiteri hi ha dues mènsules de proa de vaixell i una decorada amb fulla vegetal amb la punta enroscada.


També presenten decoració les dues columnes que divideixen l'absis. Els seus capitells estan decorats amb entrellaçats vegetals. El del costat sud també presenta dues harpies enfrontades i molt desgastades.

Capitell amb harpies    Capitell vegetal

Les bases d'aquestes columnes també estan decorats amb uns arcs de mig punt cecs i un motiu que ens recorda a unes mitges o botes de l'època en els angles de la columna dreta i boles en l'esquerra.

Base d'una columna de l'absis

 


L'absis presenta per sota de la finestra una imposta decorada amb rombes.


S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud molt simple, formada per dos arcs de mig punt en gradació.


De l'interior del temple destacarem l'arc triomfal. És de perfil apuntat i doblat. L'exterior està decorat amb un uns dents de serra. L'interior, en canvi, està recolzat en dues columnes adossades als murs laterals.

Arc triomfal   Detall de l'arc triomfal

El capitell del costat esquerre té representant a Crist en majestat amb les mans alçades, flanquejat per dues parelles de personatges amb els símbols de la passió. En el cimaci veiem un cap d'animal en els angles, de la boca del qual surten tiges vegetals.

Capitell esquerre

Capitell esquerre    Capitell esquerre


El capitell de la dreta representa a Daniel amb els lleons. La figura del sant és molt similar a la de Crist en l'altre capitell. En aquest cas el cimaci està format per fulles planes.

Capitell dret

Capitell dret    Capitell dret


Les bases estan decorades amb un fris de dents de serra i les botes o calces, que hem vist en la columna de l'absis, en els angles en la base del costat esquerre i flors de llis en la del costat dret.

Base de la columna esquerra    Base de la columna dreta

L'absis i el presbiteri estan recorreguts per una imposta decorada amb flors de quatre pètals circumscrites.

Interior de l'absis    Detall de la imposta en el mur sud del presbiteri

També estan decorats amb pintures del segle XVI. Són de tipus geomètric i decoratiu a base de rombes, cercles i altres motius entrellaçats. Sota la imposta del costat nord hi ha una inscripció on ens diu qui va ser el pintor (Juan de Arana) i qui era el capellà en aquell moment (Juan Seco). Malauradament, la data resulta de difícil interpretació i només es pot deduir que es van fer en algun moment del segle XVI. 

Pintures de la volta de l'absis    Inscripció al mur del presbiteri