Cantàbria


Santa Maria de San Martín de Quevedo
(Molledo)

43º 07,704'N ; 4º 02,367'O    
No disposem d’informació sobre aquest temple, ubicat davant la Torre dels Quevedo, que consta ja en documents del 1404. L’església està formada per una sola nau, capçada a l’est per un bell absis semicircular, precedit del tram presbiterial. Al llarg dels segles es van afegir capelles laterals i probablement va patir l’ensorrament d’algunes parts de la nau.


L’absis i el presbiteri estan fets amb carreus ben tallats i disposats en fileres regulars. En el centre del tambor absidal trobem una finestra de mig punt i doble esqueixada.


El seu arc ha estat tallat en un únic bloc de pedra, en el que s’hi ha fet unes incisions imitant les dovelles. Per la part interior està decorada amb una arquivolta recolzada en dos capitells de temàtica vegetal.


Sota la teulada hi trobem una cornisa llisa, que es recolza en mènsules esculpides.


Si comencem el nostre recorregut pel costat sud del presbiteri veiem una mènsula decorada amb figures humanes i una altra amb el cap d’una bèstia, potser un llop, amb la boca oberta.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Ja en el tambor absidal veiem un ocell amb les ales obertes (un àliga) i el bec orientat a l’esquerra, dos animals que estan engolint una altra bèstia, un cap d’animal que té la boca oberta i un altre cap d’animal que està mossegant a un altre ésser.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


A continuació veiem novament a dos animals junts, un cap d’animal molt erosionat, el cap d’un boví i una mènsula amb palmes i volutes.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


Les mènsules del mur nord són molt més difícils d'interpretar per causa de l'erosió o bé dels objectes representats, que s'escapen del nostre enteniment. Primer tenim uns cavets en gradació sobre els que hi ha un objecte, que alguns estudiosos han identificat amb un animal. La següent no sabem interpretar-la, com passa amb la tercera, parcialment mutil·lada. La quarta és similar a la primera, però molt més erosionada. Completa aquest grup una mènsula on es van representar a dues figures humanes o dos animals. L'erosió ens impedeix concretar més.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


Malauradament, no us podem oferir imatges de l’interior del temple. Es massa habitual a Cantàbria trobar els temples tancats i sense possibilitats de trobar algú que els vulgui obrir al viatger. Malgrat això, us en farem una descripció per a que us en pugueu fer una idea.

La nau presenta una coberta de fusta, mentre que el presbiteri i l’absis tenen una volta de pedra, de canó en el cas del presbiteri. La nau i la capella absidal s’uneixen gràcies a un arc triomfal, format per dos arcs de mig punt en gradació. L’interior descansa en dues columnes amb els seus capitells decorats. El del costat esquerre té tres caps barbats, volutes i boles encaputxades. El capitell dret presenta aus enfrontades, que sostenen peixos amb els seus becs.

Recorren el mur presbiteral i el de l’absis dues línies d’imposta decorades amb escacats: una en la unió entre el mur i les voltes i l’altra per sota del nivell de la finestra.

En el mur sud del presbiteri es va obrir una capella per part dels senyors de la zona: els Bustamante. En aquest mur es conserva una inscripció on s’hi pot llegir que el temple es va fer en honor de Santa Maria per Fenando en l’any 1026, per tant vol dir que hi va haver un temple anterior a l'actual.

En una fornícula oberta en el gruix del mur nord es venera una talla del segle XIII de la Verge amb l’Infant a la falda.

També es conserva una interesant pila romànica, decorada amb arcs de mig punt. En els carcanyols d’aquests arcs hi trobem diferents elements esculpits com un arbre, ocells, un martell o una fulla.

S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur oest, molt modificada. Està formada per un arc lleugerament apuntat, resseguit per un guardapols de factura moderna.


En els murs que envolten en temple trobem unes creus gravades de tradició popular.

Creu en el mur perimetral   Creu en el mur perimetral