Cantàbria


Santa María d'Arenillas de Ebro
(Valderredible)
42º 49,117'N ; 3º 54,523'O    
L'església de Santa Maria d'Arenillas d'Ebro és un edifici romànic tardà, aixecat a finals del segle XII. Està construïda amb carreus rectangulars i de molt bona factura fets amb gres de la zona. Per la seva qualitat constructiva en una zona rural, es creu que depenia d’algun monestir, probablement el de San Martín d’Elines, però no s’ha pogut trobar documentació que ho confirmi.


És un temple molt auster i senzill, com és habitual per la zona, que consta d'una sola nau i absis rectangular de menor alçada. La nau presenta una coberta de fusta, mentre que l'absis té una volta apuntada, que arrenca d'una senzilla motllura.


L'arc triomfal també és apuntat i descansa en pilars rectangulars, sense capitells, si no que en el seu lloc hi ha una motllura. L'arc està decorat amb un guardapols. Al costat nord de l'absis s'hi va construir la sagristia. Sota la cornisa hi trobem mènsules de forma còncava i sense decoració.


Destaca la finestra de l'absis, d'una sola esqueixada. S'obre en la part central del mur est i presenta un arc de mig punt, amb una sanefa feta amb una tija de la que surten fulles, que l'envolta totalment. És l'única decoració de tot l’edifici. També té una finestra rectangular situada en el lateral sud, de factura posterior.


La porta d’entrada s'obre també en el mur sud. És apuntada i amb guardapols llis recolzat en una imposta de tres bossells.


En el costat dret hi ha gravada una creu patada envoltada d’un cercle.


El campanar de cadireta corona el mur oest. Presenta dos ulls de mig punt, resseguits per un guardapols i una escala exterior per pujar-hi, molt habitual en les esglésies de la vall.


En el mur nord, davant la porta d'entrada, trobem una petita capella que es va afegir en el segle XVI i on es troba la pila baptismal, decorada amb dos bossells en la part superior.


També es conserva una imatge gòtica de la Mare de Déu amb el Nen