Cantàbria


Santa Lucía
(Areñas de Iruña)

43º 11,177'N ; 4º 02,919'O    
Ens trobem davant d’un temple aixecat a finals del segle XII i que es creu que va substituir a un d’anterior. La primera advocació era la de Santa Maria Magdalena.

Vista general   Vista general

Està formada per una sola nau rectangular, que té una coberta de fusta i que està capçada a l’est per un absis rectangular, cobert amb una volta de canó de mig punt. L’arc triomfal té un guardapols que recorre el seu extrem exterior i descansa en cimacis bisellats sense decoració. 


Les teulades de la nau i de l’absis es recolzen en mènsules de cavet.


La porta d’accés es troba en el mur sud. Està formada per un arc apuntat amb un guardapols llis. Estava protegida per un porxo del que es conserven les mènsules en que es recolzava.


Destaca un carreu que trobem en l’angle sud-est de la nau. Està decorat amb un petit personatge vestit amb túnica, que alça el braç dret, mentre que l’esquerre el recolza sobre el ventre. Al seu costat trobem un ocell, que porta alguna cosa circular al bec.


Prop de la porta trobem un altre carreu decorat amb rombes, sens dubte aprofitat d'alguna construcció anterior.


En la casa adossada a la capella, trobem alguns elements escultòrics procedents d’aquest temple o de l’anterior. Podem veure dos caps de simi, que probablement eren dues mènsules i una flor de sis pètals circumscrita.

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Carreu esculpit