Cantàbria


Santa Leocadia de Castrillo de Valdelomar
(Valderredible)

42º 47,896'N ; 4º 07,383'O    
Ens trobem davant d'un temple edificat en el segle XIII amb una sola nau, probablement coberta amb fusta i capçada a l'est per un absis semicircular. La nau presenta actualment una coberta de perfil rebaixat, de factura moderna.


L'absis, cobert amb volta de quart d'esfera apuntada, està precedit d'un curt tram presbiteral, cobert amb volta apuntada. També té aquest perfil l'arc triomfal, que descansa en dues columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. El del costat dret té esculpides fulles de sis pètals molt esquemàtiques, mentre que el del costat esquerre té fulles verticals molt tosques de tres pètals. 

En el centre del tambor absidal s'obre una finestra de mig punt, decorada amb una arquivolta, que descansa en dues columnes.


Els seus capitells, com els de la resta del temple, són de factura molt tosca. El del costat dret està decorat amb fulles similars a les que trobem en el capitell dret de l'arc triomfal. El capitell esquerre té representat a un crustaci que amb una de les seves pinces agafa a una serp.

Capitell de la finestra de l'absis    Capitell de la finestra de l'absis

S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud. Està formada per tres arquivoltes apuntades i en gradació, decorades amb mitges canyes i bossells.


L'arc central està recolzada en dues columnes amb capitells vegetals, decorats amb fulles de vid.

Capitell de la porta    Capitell de la porta

Davant del temple trobem una torre campanar, que inicialment era de cadireta i es trobava separada del temple, com les que trobem a Olleros de Pisuerga i a la veïna Santa Maria de Valverde.

Vista general    Vista general

Interior del campanar


Envoltant al temple i excavades a la roca sobre la que aquest s'assenta, trobem nombroses tombes antropomorfes.