Cantàbria


San Pedro de Advíncula de Ruijas
(Valderredible)
42º 49,258'N ; 3º 55,054'O    
La petita població de Ruijas pertany a la vall de Valderredible, situada al sud de Cantàbria. La seva església romànica conserva encara els seus murs originals. Es tracta d’un edifici romànic tardà, no així la seva portada, que no s’adiu gaire amb la resta, ja que és plenament romànica i molt adornada. Es creu que fou recuperada d’un convent que ja no existeix.


Aquesta porta d’entrada, situada al mur  sud, està formada per tres arcs de mig punt degradats i un guardapols. L'arquivolta exterior està decorada amb un escacat, la del mig en forma de bordó decorat amb un motiu de soga i la més interior en forma de bordó llis. En les escòcies dels dos arcs més interiors hi ha uns elements decoratius de forma esfèrica o puntes de diamant.


Les arquivoltes interiors es recolzen en dues columnes a cada cantó amb els cimacis decorats amb motius de niu d’abella. La decoració dels capitells alterna el niu d’abella i fulles verticals. En un carreu del muntant dret hi ha esculpida una creu patada dins d’un cercle.

Capitells del costat esquerre    Capitells del costat dret

Els sòcols on s'assenten les columnes estan molt deteriorats, si bé mostren alguns trams decorats amb una sanefa amb boles ribetejades per un bordó.


El temple és d’una sola nau amb absis quadrat. En el seu interior es conserva una pila baptismal decorada amb dents de llop i un motiu de soga. També hi havia una creu medieval que va desaparèixer el 2010.

El campanar es troba en el mur oest. És de cadireta amb tres finestres apuntades, distribuïdes en dos registres.


En els murs laterals del temple encara es conserven mènsules, la majoria còncaves sota una cornisa decorada amb motiu de soga.

Mur nord   Mènsules

Mènsula i cornisa   Mènsula i cornisa

Mènsula


En el mur est hi ha una finestra geminada, que posteriorment fou cegada.