Cantàbria


San Pantaleón
(Liérganes)

43º 20,446'N ; 3º 44,775'O    
Ens trobem davant d'un temple aixecat a les darreries del segle XIII, en un moment en que les velles formes del romànic començaven a donar pas a les noves del gòtic.


L'església està formada per  tres  naus, separades per arcs apuntats, que descansen un pilars lobulats, gràcies a les columnes adossades. Els seus capitells estan decorats amb motius molt esquemàtics. Les capçaleres son planes i com la resta del temple, estan cobertes amb voltes estrellades.

Interior del temple   Exterior de la capçalera

Destaquen les portes d'accés al temple, que en té tres. Una en el mur nord, una en el sud i una altra en el de ponent, protegida per la torre. Aquesta darrera està formada per dos arcs apuntats, amb decoració en forma de bossell i protegits per un guardapols llis. Els cimacis estan decorats amb una senzilla motllura. 


Al seu damunt s'obre una fornícula destinada a allotjar la figura del patró, avui desapareguda.


Les portes dels costats nord i sud són similars a la del costat oest.  Estan formades per arcs apuntats decorats amb bossells i protegides per un guardapols llis.

Porta d'accés del mur nord    Porta d'accés del mur sud

La torre campanar està adossada al mur oest i el seu pis inferior fa les funcions d'atri. En el darrer pis s'obrien les finestres, que allotjaven les campanes i permetien el control de la vall del riu Miera. Algunes estan cegades o han patit alteracions al llarg dels segles.


Sota la teulada dels murs nord, sud i est podem veure mènsules, que sostenen la cornisa. La majoria són llises, però en podem trobar alguna decorada amb motius geomètrics molt simples.


En el nucli de Liérganes podem trobar un bell pont, conegut com el pont romà, malgrat que va ser construït en el segle XVI, per substituir-ne un d'anterior, ensorrat per una riuada.