Cantàbria


San Martín de Hoyos
(Valdeolea)

42º 55,899'N ; 4º 09,239'O    
El petit temple dedicat a Sant Martí es situa al bell mig del petit nucli urbà. Conserva en bona part la seva fàbrica romànica de mitjans del segle XII, feta a base de carreus ben tallats i disposats en fileres regulars.


Conserva d'època romànica la planta de la seva nau rectangular amb coberta de fusta. Està capçada a l'est per un absis semicircular, precedit per un curt tram presbiteral cobert amb volta de canó lleugerament apuntada. 

Exterior de l'absis   Interior de l'absis

Aquest és de factura molt simple. En la part centra s'obria una finestra de mig punt i doble esqueixada, que va ser cegada i de la qual només veiem part de la seva traça. En el seu lloc es va obrir una finestra quadrada en el mur sud del presbiteri.


Una imposta escacada recorre l'absis tant per fora com per dins, marcant el punt on comença la volta.

Sota la teulada veiem  una cornisa recolzada en nou mènsules, la majoria esculpides. La primera des del costat sud presenta esculpit el cap d'un cérvol. La següent també és un cap d'animal, en aquest cas un bou o una vaca. Els segueix una mènsula amb una bèstia de quatre potes. Les dues següents  i la setena presenten decoració de cavet. La sisena, en canvi, té representat a un personatge dret que sosté una bota sobre les seves espatlles. La vuitena té un cap amb força erosió i que semblaria d'una ovella. La darrera mènsula és de proa de vaixell.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


En el mur nord del presbiteri, es va adossar una sagristia entre els segles XVI - XVII. Això no va comportar la desaparició de les mènsules d'aquest sector, que encara es poden veure per sobre de la teulada de la sagristia. No presenten cap decoració doncs són de cavet.

Abans d'acabar-se la construcció romànica es va decidir dotar al temple de dues capelles laterals just després de l'arc triomfal. estan cobertes amb volta de canó, perpendicular a la nau, que arrenca d'una senzilla imposta. Les dues presenten una finestra. En aquest cas la del costat sud és de factura moderna i va substituir a l'original, que com passa en la capella nord, era de mig punt.

Capella nord   Capella sud

La capella del costat esquerre s'obre a la nau mitjançant un arc de mig punt, resseguit per un guardapols llis. L'arc es recolza en dues columnes adossades, que tenen els seus capitells esculpits. L'esquerra presenta una decoració vegetal a base de volutes i boles.

Capitell vegetal de la capella nord   Capitell vegetal de la capella nord

El de la dreta, en canvi, té esculpits a dos animals asseguts, que es donen l'esquena, però que giren els seus caps per llepar-se la cua. Malauradament està força erosionat.

Capitell amb animals de la capella nord

Capitell amb animals de la capella nord   Capitell amb animals de la capella nord


La capella del costat sud, té un accés similar a la del costat nord. La diferència més significativa és que el guardapols està decorada amb flors de quatre pètals circumscrites i dents de serra.


Els capitells de les columnes tenen els cimacis decorats amb motius geomètrics.


El capitell esquerre té esculpida una batalla entre cavallers, de factura molt tosca.

Capitell amb una lluita entre cavallers de la capella sud   Capitell amb una lluita entre cavallers de la capella sud


El capitell de la dreta té un original cap humà, amb la barba allargassada. Està envoltada per volutes.

Capitell amb una cara humana de la capella sud

Capitell amb una cara humana de la capella sud    Capitell amb una cara humana de la capella sud


L'arc triomfal és apuntat i està doblat. L'arc interior es recolza en dues columnes adossades.


El capitell del costat esquerre està molt desgastat, però encara podem veure àligues amb les ales obertes i volutes sobre els seus caps. En la cara frontal, entre les dues àligues veiem a un lleó. El cimaci està decorat amb un entrellaçat.

Capitell de l'arc triomfal   Capitell de l'arc triomfal


En el costat dret veiem un capitell decorat amb quadrúpedes enfrontats en els angles, probablement lleons. En la cara frontal, sobre les espatlles dels animals veiem dues flors entrellaçades. El cimaci també presenta decoració a base d'entrellaçats.

Capitell de l'arc triomfal   Capitell de l'arc triomfal

Capitell de l'arc triomfal   Capitell de l'arc triomfal


Als peus de la nau es conserva una pila baptismal, decorada amb motius molt simples. 


Ens crida l'atenció una petita figura humana amb els braços alçats i un cap desproporcionat.


Completen la decoració dues creus, escacats, rombes i arcs cecs.


S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud, protegida per un porxo de factura posterior. Està formada per quatre arcs de mig punt en gradació, protegits externament per un guardapols escacat. No presenta columnes.


L'arc interior és llis, el següent presenta una decoració amb doble bossell. El tercer arc té decoració en forma de soga i el més exterior presenta una decoració de bossell.


Al damunt de la porta veiem les mènsules en que es recolzava un teuladet, substituït pel porxo del segle XVIII. Totes tenen decoració de cavet, a excepció d'una que sembla tenir esculpida una llebre i un altre amb quatre cavets sobreposats.

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida


Corona el mur oest un campanar de cadireta. En la època en que es va reformar el temple es va construir una estructura que allotja l'escala que permet l'accés a les campanes, però que al mateix temps oculta pràcticament el campanar.


En ella hi ha una làpida on es va esculpir el nom dels seus promotors: Pedro de Solorzano i la seva esposa Maria. Malauradament, està força erosionada i actualment és pràcticament il·legible.


A escassos 300 metres al sud-oest del temple, a les afores de la població, trobem una fortificació medieval.