Cantàbria


San Martín de Bustillo del Monte
(Valderredible)
42º 51,229'N ; 4º 00,620'O    
Trobem per primera vegada documentat el lloc de Bustillo del Monte en el cartulari de Santa Maria d’Aguilar de Campoo en 1231, com a lloc de procedència de diversos testimonis en documents de compra-venda.

El temple romànic va ser enderrocat entre els segles XVII i XVIII per construir l’edifici actual.


Només es va conservar un fragment del mur nord, fet amb carreus ben tallats i disposats en fileres regulars. En ell es conserven fragments de pintura mural, que reprodueixen carreus amb estrelles en el seu interior. En la part inferior del mur veiem també un personatge amb nimbe.

Fragment de pintures    Fragment de pintures

Mur nord


També es conserva la volta de creueria en la capçalera, mentre que la resta del temple es cobreix amb una estructura de fusta. En els angles orientals de la nau es conserven les arrencades dels nervis d’una volta estrellada, que no sabem si es va arribar a construir o va ser enderrocada quan es va refer el temple en època barroca.

Volta de la capçalera    Interior del temple

En un dels retaules laterals es conserva una talla de la Mare de Déu amb el Nen datada en el segle XIV. Malauradament, ha estat repintada en excés, desvirtuant-la una mica.

Retaule de la Mare de Déu    Mare de Déu gòtica

D’època romànica es conserva la pica baptismal. Està decorada amb escames en la part exterior del vas i amb una soga en la cara superior.

Pila baptismal    Pila baptismal