Cantàbria


San Juan Bautista de Mata de Hoz
(Valdeolea)

42º 56,021'N ; 4º 13,175'O    
El temple, dedicat a sant Joan Baptista, es troba en el petit nucli de Mata de Hoz. Conserva bona part de la fàbrica romànica, modificada per alguns afegits posteriors com la sagristia al nord, una capella gòtica al sud i el porxo que protegeix la porta d'accés.
 

Està format per un sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular. 


Està dividit exteriorment amb dues petites columnes, que s'alcen sobre un alt contrafort.

Columna de l'absis     Exterior de l'absis

El capitell de la columna sud està decorat amb tres quadrúpedes. El del costat nord està parcialment mutilat per la construcció de la sagristia. Estava decorat amb dues aus, probablement àligues, amb les ales obertes, de les quals només veiem sencera una. Tots ells són de factura molt tosca.

Capitell amb lleons    Capitell amb lleons

Capitell amb àligues


En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada, que està decorada únicament amb un escacat que ressegueix l'arc.


Sota la teulada veiem  una cornisa decorada en forma de soga i recolzada en mènsules, la majoria esculpides. Comencem la nostra descripció pel costat sud, on la primera està decorada amb dos rotlles. La següent té un cap d'animal amb la boca oberta. Els segueix una mènsula amb un cilindre en la part superior i un triangle en la inferior.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Després del capitell tornem a trobar una mènsula amb dos cilindres. A continuació veiem una bola esculpida i una altra mènsula amb dos cilindres.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Les tres darreres estan decorades amb un cilindre, amb dos i la darrera amb una bola.

Mènsules esculpides   Mènsula esculpida

L'Interior de  l'absis està decorat amb pintures murals fetes a finals del segle XV pel taller conegut com Mestre de San Felices. Rep aquest nom per que aquest pintor o grup de pintors van decorar l'església de San Felices de Castillería i a partir d'aquí, van estendre el seu art per algunes esglésies del sud de Cantàbria i del nord de Palència. La seva obra es caracteritza per una pintura molt plana, que busca tímidament la perspectiva, però amb colors i un traç molt simple i on les escenes estan totes emmarcades.


A la volta, en el registre superior veiem les escenes de l'Anunciació i la Visitació

Escena de l'Anunciació    Escena de la Visitació

En el nivell inferior de la volta tenim les escenes de l'Epifania, el Naixement de Crist i la circumcisió.

Escena de l'Epifania    Escena de la circumcisió

Escena del Naixement


Ja en el tambor absidal, trobem dues escenes més. En realitat, la pintura del costat dret conté dues narracions diferents. Per una banda veiem a sant Joan predicant en un púlpit situat en el que sembla una plaça d'una ciutat. Entre la gent que l'escolta veiem un home assegut i al seu darrera una dona, que s'han identificat com a Herodes i Salomé.En el costat dret veiem l'altra escena, que es correspon amb l'empresonament del Baptista, on un soldat l'introdueix dins l'edifici de la presó.


A la dreta de la finestra de l'absis trobem l'escena de la decapitació de sant Joan.


Sorprèn la representació de sant Joan un cop decapitat, amb el seu cos servit en un plat a taula.

Cap de Sant Joan en una safata amb Salomé    Cos de sant Joan Baptista a la taula, amb Salomé i Herodes

L’arc triomfal és de mig punt i es recolza en dues columnes adossades al murs laterals. El capitell del costat esquerre està decorat amb dues figures que semblen agafar-se de les mans. El personatge de l’esquerra està lluitant amb un quadrúpede. Més a l’esquerre, ja en la cara lateral veiem a un petit home que porta un bastó o una arma. En la cara lateral occidental es va esculpir un centaure. En la part superior de tot el capitell veiem un fris d’espirals molt simple. Al damunt, trobem un cimaci escacat.

Capitell de l'arc triomfal    Capitell de l'arc triomfal

Capitell de l'arc triomfal


El capitell del costat dret està decorat amb dos grius lluitant amb dos lleons rampants. Com en el cas del capitell esquerre, el cimaci està decorat amb un escacat.

Capitell de l'arc triomfal    Capitell de l'arc triomfal

Capitell de l'arc triomfal


El presbiteri està cobert amb una volta de canó, que arrenca d’una motllura escacada. Aquesta també recorria la part superior de l’absis, però segurament en el moment en que es van realitzar les pintures murals, es van omplir els forats i es va convertir en una motllura llisa.


La porta s’obre en el mur sud, protegida per un porxo de factura posterior. La construcció d’una capella va comportar la mutilació de la porta. Està formada per un arc apuntat, envoltat per quatre arquivoltes i un guardapols esculpit amb rombes.


Les dues arquivoltes més internes estan decorades amb bossell, mentre que la tercera té prismes en forma de cavet. La darrera arquivolta té una decoració d’escacat.


Les arquivoltes primera i tercera descansaven en dues parelles de columnes, de les quals s’ha perdut la més exterior del costat dret per la construcció de la capella. Totes tres tenen el cimaci decorat amb motiu de rusc d’abella. Els capitells del costat esquerre estan decorats amb un reixat i amb palmes. El del costat dret presenta volutes sobreposades.

Capitell interior del costat esquerre    Capitell interior del costat dret

Capitell exterior del costat esquerre


La portalada està construïda en un cos avançat al mur i per tant, sobre la porta hi havia un teuladet recolzat en una cornisa decorada amb rombes, que a la seva vegada es sustentava en sis mènsules decorades amb un cilindre en la part inferior. La del costat més oriental es va perdre en aixecar el mur de la capella lateral.


En l’interior del temple, en una capella oberta en el mur nord, es troba la pila baptismal. És de factura molt senzilla i sense decoració.