Cantàbria


San Juan Bautista de Villanueva de la Nía
(Valderredible)

42º 48,213'N ; 4º 02,973'O    
Les primeres notícies d'aquest indret i de l'església de San Juan Bautista daten de principis del segle XI, quan apareix com un dels bens que el comte de Castella, Sancho i la seva esposa Urraca van donar al monestir de San Salvador d'Oña, en el moment de la seva fundació. Algunes fonts identifiquen aquest temple amb les restes del que un dia va ser el monestir de San Juan de Alanía, que també depenia del cenobi d'Oña.


Del temple romànic només conservem la seva capçalera, doncs la nau va ser derruïda en els segles XVI i XVII per construir-ne tres de nova planta.


Les naus estan cobertes amb voltes estrellades, que descansen els seus nervis en grans columnes cilíndriques i semicolumnes adossades als murs laterals.

Interior del temple    Voltes del temple

L'absis és de planta semicircular, precedit per un curt presbiteri. Està dividit externament per una imposta escacada.


En la part central del tambor absidal s'obre una finestra d'una sola esqueixada. Està formada per dos arcs de mig punt en gradació. L'interior descansa en dos columnes amb els seus capitells esculpits amb temàtica vegetal.


En el capitell del costat esquerre hi trobem una gran flor de set pètals, protegida per una fulla d'acant. Aquests dos elements estan flanquejats per tiges en forma d'arbust. En capitell dret està decorat amb fulles d'acant, amb les puntes enroscades en forma de volutes. Entre elles trobem fulles en forma de llança.

Capitell de la finestra de l'absis    Capitell de la finestra de l'absis

Interiorment també presenta la mateixa decoració, amb dos arcs en gradació i l'interior recolzat en columnes amb els capitells esculpits. El capitell esquerre està molt deteriorat. Estava decorat amb volutes i fulles vegetals. Per sort, s'ha conservat el cimaci decorat amb un cap d'animal en l'angle, del que surten dues tiges ondulants, que van encerclant a palmetes. El capitell dret té esculpit a un home ajupit i agafant-se els turmells amb les mans.

Capitell de la finestra de l'absis    Capitell de la finestra de l'absis

Sota la cornisa trobem mènsules esculpides, que malauradament presenten un estat d'erosió important. La primera té esculpida a una llebre, mentre que a la segona hi ha una àliga amb les ales obertes. El següent permòdol té representat a un cabrit, amb una important cornamenta. El quart té representat el que sembla un animal amb potes de porc. Amb les mans s'agafa a una barra que hi ha en la part alta de la mènsula, com si fos un trapezista. El cap ha desaparegut i per tant no podem saber si realment és un animal o un home.

Mènsula amb una llebre  Mènsula amb una àliga  Mènsula amb un cabrit  Mènsula amb un home despullat i sense cap

Continuem amb una mènsula on es veu a una dona despullada, però que porta toca. Està parint, doncs veiem el cap del nen sortint. En el següent veiem a un home assegut, però a causa de l'erosió no podem saber que més feia. Si que podem saber que es va representar en la setena mènsula, doncs veiem un personatge tocant l'arpa i amb el cap girat mirant al cel. A continuació veiem una mènsula llisa, però que presenta marques d'haver estat esculpida.

Mènsula amb una dona parint  Mènsula amb un home assegut  Mènsula amb un músic que toca l'arpa  Mènsula que ha perdut la decoració

En el novè permòdol tornem a trobar a un cabrit. Al seu costat tenim representada a una dona asseguda i nua, que té a la seva falda un altre personatge, que sosté un objecte rectangular. A continuació veiem a dos personatges en actitud probablement eròtica. En la següent mènsula, tot i que està molt erosionada, sembla representar una altra escena de part o bé una escena eròtica.

Mènsula amb un cabrit  Mènsula amb dos personatges  Mènsula amb una escena eròtica?  Mènsula amb una escena de part o eròtica?

Els dos darrers permòdols de l'absis tenen esculpida una bola encaputxada i un porc respectivament.

Mènsula amb una bola encaputxada  Mènsula amb un porc

En el presbiteri també s'han conservat les mènsules sota la cornisa. En el costat sud trobem cinc, la primera de les quals està trencat i no podem saber que representava. En la segona hi ha una figura masculina asseguda, que s'obre la boca amb la mà esquerra, mentre que amb la dreta es tocava el membre viril, avui desaparegut. La tercera està força erosionada, però ens permet intuir una figura femenina, que s'agafa les cames alçades amb les mans. També ha patit una forta erosió la següent mènsula, on ens sembla veure a un animal que mossega un rotlle horitzontal. Acaba el grup un home que porta a les espatlles un bota.

Mènsula  Mènsula amb un home masturbant-se  Mènsula amb un dona que s'agafa les cames

Mènsula amb un animal  Mènsula un home que porta una bota


En el costat nord trobem una mena de corn esculpit i una mènsula llisa en les dues més properes a l'absis, una altra dona parint o dos trapezistes en la central (l'erosió no permet concretar més), un home de quatre grapes i el cap d'un animal, que sembla una cabra.

Mènsula que ha perdut la decoració  Mènsula llisa  Mènsula amb trapezistes o un altre part?

Mènsula amb un home a quatre grapes  Mènsula un cap d'animal


L'absis internament està cobert amb una volta de quart d'esfera, que arrenca d'una imposta escacada.


L'arc triomfal és doble. L'interior es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. Els cimacis de tots dos estan decorats amb palmetes.


El capitell del costat esquerre té dos parelles de lleons enfrontats i que comparteixen cap en els angles. Els caps del costat occidental s'han perdut. En els laterals del capitell i en la part central de la cara frontal, trobem un cap humà entre motius vegetals.

Capitell de l'arc triomfal   Capitell de l'arc triomfal

El capitell del costat dret té un personatge en la part central de la cara frontal, que té les seves mans sobre el pit mostrant les seves palmes en actitud orant.  A l'esquerra té un altre personatge que està tocant un corn, mentre que a la dreta hi ha una dona que aixeca les seves cames per mostrar les seves parts íntimes.

Capitell de l'arc triomfal   Capitell de l'arc triomfal

Una segona imposta escacada recorre el tambor absidal per sota de la finestra.


A l'interior del temple també trobem una pica baptismal decorada amb escates.