Cantàbria


Santa Lucía i San Andrés de Valdelomar
(Valderredible)

42º 48,115'N ; 4º 09,474'O    
Ens trobem davant un temple aixecat entre els segles XII i XIII i en el que va treballar uns metres picapedrers, que ja havien treballat en el monestir de Santa Maria la Real o en el de San Andrés de Arroyo.


El temple està format per una sola nau, realitzada amb carreus ben tallats i disposats en fileres regulars, que va patir diverses alteracions entre els segles XVI i XVII.


La  nau, de planta rectangular i totalment reformada,  està capçada a l’est per un absis semicircular. La part interior de l'absis està cegada per la presència d'un retaule, en que destaquen les imatges dels seus dos patrons.


Exteriorment està dividit en tres espais, separats per dos contraforts, que arriben fins a la cornisa.


En l'espai central trobem una finestra, actualment cegada per culpa del retaule, i decorada amb una arquivolta sostinguda per dues columnes.


Els seus capitells tenen una decoració molt elaborada, característica del taller dels monestirs d'Aguilar de Campoo i Arroyo, que utilitzava el trepant per aconseguir veritables filigranes. El capitell esquerre és de temàtica vegetal, amb fulles de palma, distribuïdes en dos registres i finament tallades. El del costat dret presenta unes "espirals" vegetals, molt utilitzades pel taller d'Aguilar.

Capitell esquerre    Capitell dret

També presenta una decoració similar el capitell del costat dret de l'arc triomfal, de perfil apuntat i doble. En aquest cas, les espirals són d'una factura més tosca que els de la finestra de l'absis. El del costat esquerre també presenta unes espirals de motius vegetals.

Capitell esquerre    Capitell dret

Els capitells són dobles, com les columnes i les bases, que tenen decoració a base de boles.


La cornisa exterior de l'absis és llisa i es recolza en mènsules decorades amb un cilindre en la part superior i un altre en la inferior. La part central de la mènsula està decorada amb dos anells ovalats que es creuen.

Mènsula de l'absis  Mènsula de l'absis  Mènsula de l'absis

En el mur nord també es conserven les mènsules, totes llises a excepció d'una que presenta un motiu fàl·lic.


El mur oest està coronat per un campanar de cadireta.


En la part inferior del mur hi havia un arc apuntat, que probablement permetia l'accés al temple per aquest, però que va ser cegat en construir l'escala de cargol que permet accedir al primer pis del campanar.


En l'interior del temple es conserva la pila de baptismal romànica, decorada amb un bossell en la part superior i una altre en la base.