Cantàbria


La Asunción de La Serna de Iguña
(Areñas de Iruña)

43º 11,177'N ; 4º 02,919'O    
Temple edificat en el segle XI, però que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Es creu que va formar part del patrimoni de l’ordre de Sant Joan de Jerusalem, amb l’objectiu de protegir el pas des de la costa per la vall del Besaya als peregrins.


Va ser consagrada inicialment a Nostra Senyora de l’Assumpció i també a sant Pere i sant Joan, segons consta en els fragments d’inscripció, que s’han conservat encastats en el nou mur de migdia.


Segons aquesta làpida, el temple va ser aixecat en 1067.

Fragment de la inscripció fundacional    Fragment de la inscripció fundacional

Fragment de la inscripció fundacional


Poc sabem del temple original romànic i només podem suposar que estava format per una sola nau, capçada a l’est per un absis semicircular, que és l’única part que s’ha conservat.


L’absis va quedar ocult externament per la construcció d’una sagristia, que s’ha eliminat recentment. Podem veure el tambor absidal, construït amb carreus tallats regularment i en el que s’obre una finestra d’una sola esqueixada. Per sota de la finestra veiem una imposta escacada.


La cornisa està decorada amb un motiu de soga, es recolza en mènsules esculpides amb rotlles o amb cavets en gradació.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


A partir del segle XVI es comencen a construir capelles laterals i es modifica la nau. Per sort, com ja hem comentat, es va conservar l’absis amb el seu arc triomfal. Els capitells d’aquest estan decorats de manera molt simple amb espirals i motius vegetals. També presenta decoració el mur absidal, en aquest cas amb una imposta decorada amb un escacat molt primitiu.


En l’interior del temple trobem una pila d’aigua beneïda romànica, decorada amb arquets de mig punt.