Cantàbria


Castell de Santa Ana
(Castro Urdiales)

43º 23,083'N ; 3º 12,900'O    
No es coneix el moment en que es va començar a construir aquest castell, que probablement es va situar en el mateix indret on ja hi havia alguna fortificació. De fet, el lloc ja va ser ocupat en època romana, doncs en aquest indret s'aixecava Flavióbriga, ciutat fundada en el primer segle després de Crist.  Algunes fonts afirmen que es va construir en 1163, moment en que es repobla la zona gràcies al fur concedit per Alfons VIII.


El castell donava protecció a un poblament medieval que va aprofitar part de les defenses romanes. Actualment té planta pentagonal, amb torres circulars en els angles. Originàriament tenia planta rectangular, a la que se li va afegir en època moderna el cinquè angle, orientat cap a la vila. Dins del recinte primitiu es conserva una gran sala de disset metres de llarg i coberta amb volta de canó.

Vista general    Vista general

El castell estava protegit per una muralla d'uns set metres d'alçada, de la que només es conserva un fragment, que conserva els merlets originals.


En 1853 s'aprofita la seva estructura per ubicar-hi un far.


A pocs metres del castell trobem el Pont Vell, que uneix la fortificació amb el port. Aquest va ser construït en època romana, però va ser refer durant l'edat mitjana.  Actualment presenta un gran ull fet amb un arc ogival. En cas d'atac a la vila, permetia la seva evacuació mitjançant aquest pont, a través del mar.


Al davant de la fortificació s'alçava l'església romànica de San Pedro, actualment en runes.