Cantàbria


Virgen del Carmen
(Valderredible)

42º 50,067'N ; 3º 53,162'O    
Excavada en la pedra sorrenca i a l'altra banda de la carretera del petit nucli de Cadalso, trobem l'església de San Cipriano, actualment dedicada a la Mare de Déu del Carme.


Es tracta d'una ermita rupestre, formada  per una sola nau, coberta amb una volta de canó, que en alguns trams es torna apuntada. Està capçada per un absis, també excavat a la roca i de menors dimensions que la nau.

Interior del temple    Interior del temple

A la paret on hi ha la porta d’entrada, feta amb arc de mig punt, es van obrir tres finestres perquè hi entrés la llum, totes diferents. Una és rodona, la segona és quadrada amb gran esqueixada i la tercera és rectangular, també amb esqueixa i envoltada amb un traç molt primitiu imitant un arc de mig punt.


A la capçalera hi ha una finestra d'una esqueixada i ribetejada per un marc excavat a la roca, que actualment està cegada.

Finestra de la capçalera    Absis

Just damunt de la roca hi ha excavades dues tombes antropomorfes. Pel que expliquen els veïns de la zona, existia una necròpolis més gran al costat de l’ermita, però després d’una remodelació molt polèmica realitzada durant l’any 2003, van desaparèixer molts elements, entre ells el campanar de cadireta.

Tombes antropomorfes    Tombes antropomorfes